DL se je odločila: Odhajamo iz koalicije

Virant: »Janša je tisti, ki je zrušil koalicijo. DL ne ustvarja politične krize, ampak prispeva k njeni razrešitvi. «

Objavljeno
23. januar 2013 15.36
Posodobljeno
23. januar 2013 15.36
Anže Božič, notranja politika, Pi. K., Delo.si
Anže Božič, notranja politika, Pi. K., Delo.si

Ljubljana - »Tisto, kar smo po poročilu protikorupcijske komisije popolnoma upravičeno in logično zahtevali, ni bilo izpolnjeno. Koalicije ne zapuščamo zaradi kapric ali muhavosti, pač pa zato, ker je predsednik vlade grobo kršil  koalicijsko pogodbo,« je argumentiral prvak po novem tretje opozicijske
stranke.

To pomeni, da bo Virant jutri vložil odstopno izjavo z mesta predsednika  parlamenta, DZ pa se bo s tem formalno seznanil v ponedeljek, ko bo vodenje do izvolitve novega prevzel najstarejši podpredsednik DZ Jakob  Presečnik.

Strankina ministra Janez Šušteršič in Senko Pličanič, ki bosta odstopni izjavi prav tako vložila jutri, bosta tekoče posle opravljala dokler predsednik vlade ne bo predlagal začasnih zamenjav, kar se lahko zgodi že na jutrišnji seji vlade.

V DL napovedujejo, da bodo še naprej podpirali projekte, ki so jih zdaj že nekdanji partnerji dogovorili v koalicijski pogodbi, ter da v DZ »ne bodo glasovali nagajivo.«

Virant je tudi ocenil, da je delovanje manjšinske vlade problematično, zato bi bila po njegovem mnenju edina »razumna« poteza, da bi premier Janša v parlament vložil glasovanje o zaupnici vlade in tako omogočil predčasne volitve. »Ko se predsedniku vlade vsi povedo, da je cesar gol, ne more drugega, kot da gre po zaupnico v parlament. Vse drugo bi pomenilo, da za talca drži vso Slovenijo,« je argumentiral Virant.

Možnosti, da bi DL sodelovala pri konstruktivni nezaupnici, ter pomagala tvoriti novo prehodno parlamentarno večino, ohlajajoči predsednik DZ ni izključil. Zagotovo pa stranka ne bo predlagala svojega kandidata za tehničnega mandatarja. Je pa Virant dejal, da bi imela večina članov stranke »resne probleme« s sklepanjem koalicij s PS, dokler je tam  »zamrznjeni« predsednik Zoran Janković.

Virant se je odzval tudi na očitek predsednika vlade Janše, češ da DL z odhodom iz vlade ustvarja politično krizo. »Politična kriza je nastala z dnem, ko je KPK podala svoje težko obremenjujoče ugotovitve, izstop DL pa je prvi korak k njenemu reševanju,« je dejal predsednik DL.

Virant je dopustil možnost, da bi kot opozicija poskusili spremeniti zakon o vladi tako, da bi olajšali pot do predčasnih volitev. Napovedal je tudi, da se bo predsednik države Borut Pahor oglasil takrat, ko bo ocenil, da je to potrebno.

Erjavec: Janša izgubil živce

Za izstop iz koalicije se bo izvršni odbor DeSUS odločil v četrtek, ko bodo tudi pripravil ustrezen predlog, ki ga bo 5. februarja obravnaval svet te stranke. Ob današnjem obisku Cerknice je predsednik stranke Karl Erjavec odzval tudi na navedbe Janeza Janše, da Erjavec z izstopom izvaja političen manever. »Janša očitno izgublja živce,« je dejal Erjavec.

»Janša očitno izgublja živce, ker se dejansko dogaja to, kar smo napovedali. Najprej se je zelo posmehljivo obnašal do napovedi zlasti treh malih koalicijskih strank, da bomo zapustili koalicijo. Sedaj, ko se to dogaja, očitno vidi, da je nastopila ura resnice,« je ob robu srečanja ministrov z župani in poslanci notranjsko-kraške regije dejal Erjavec.

PS: Virantovo pismo članom stranke

Gregor Virant je po izstopu iz koalicije poslal stranki oz. na spletni strani stranke objavil naslednje pismo (ki pa je bilo malo zatem umaknjeno):

Spoštovane članice, cenjeni člani Državljanske liste

Obveščam vas, da je svet stranke danes soglasno sprejel odločitev o izstopu Državljanske liste iz vladne koalicije.


Svojo odločitev smo sprejeli na podlagi dejstva, da predsednik vlade Republike Slovenije kljub ugotovitvam Komisije za preprečevanje korupcije o sistematičnih in večkratnih kršitvah zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju, nepojasnjenem povečanju premoženja ter korupcijskih tveganjih v predvidenem roku ni odstopil z vseh javnih funkcij.


S tem je gospod Janez Janša grobo kršil koalicijsko pogodbo, ki določa, da bo predsednik vlade s svojim zakonitim in etičnim ravnanjem dajal zgled vsemu javnemu sektorju in da bo koalicija v duhu državotvornosti spoštovala državne institucije. Ob tem pa je največja koalicijska partnerica SDS odstopila tudi od skupne zaveze, da si bo koalicija prizadevala za čim višjo raven kulture političnega dialoga brez osebnih diskreditacij, nestrpnosti in žaljivih izjav.


Državljansko listo smo pred dobrim letom ustanovili z željo po drugačni, bolj odgovorni politiki in bolj učinkoviti in pravični pravni državi. Ocenjujemo, da nas ravnanje predsednika vlade oddaljuje od naših ciljev in da bi naše nadaljnje sodelovanje v vladi legitimiralo nesprejemljiv padec standardov integritete javnih funkcionarjev in ohranilo prav tiste vzorce obnašanja, ki so Slovenijo pripeljali v tako hudo gospodarsko, družbeno in politično krizo.


Zavedamo se težavnosti razmer, v katerih se je znašla Slovenija, zato bomo tudi v opoziciji ostali stranka, ki gradi in deluje v interesu vseh državljank in državljanov. Prizadevali si bomo za nadaljnje izvajanje reform, zato bo naš nadzor nad izvršno vejo oblasti odgovoren in profesionalen, usmerjen v iskanje rešitev in pobud, ki bodo boljše od vladnih, pri tem pa bomo uporabljali vse ustavne in zakonite mehanizme, ki so nam na voljo.


Iz koalicije odhajamo ponosni na svoje delo in na naš prispevek v procesu reform. Pomembno smo prispevali k uravnoteženju javnih financ in zagotovili sprejetje nekaterih ključnih zakonov za izhod iz gospodarske krize. Tudi naše ravnanje po objavi poročila Komisije za preprečevanje korupcije je bilo odgovorno in državotvorno, saj smo storili vse, kar je bilo v naših močeh, da bi preprečili politično nestabilnost in zagotovili normalno delovanje vlade v teh težkih časih.


Obžalujemo, da je osebni interes posameznika prevladal nad interesi države, poudarjamo pa, da vso odgovornost za posledice našega izstopa iz koalicije izključno in v celoti nosita največja vladna stranka SDS in njen predsednik.


Državljanska lista se bo z jutrišnjim dnem začela pripravljati na predčasne volitve, zato vas pozivam, da se čim prej vključite v delo vašega občinskega odbora Državljanske liste oziroma stopite v stik z operativnim vodstvom stranke, če v vašem kraju občinskega odbora še nismo ustanovili.


Za vaše sodelovanje se vam iskreno zahvaljujem.


Dr. Gregor Virant