DL vložila novelo zakona, ki bo razkrila vsa slaba posojila

Z novelo zakona o informacijah javnega značaja želijo razkriti vsa posojila, ki so izvrtala bančno luknjo.

Objavljeno
09. april 2014 15.08
Posodobljeno
09. april 2014 15.25
NLB
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Poslanska skupina Državljanske liste je v zakonodajno proceduro vložila novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Kot je znano, je DL zdaj le dosegla soglasje znotraj koalicije, da bodo javni vsi podatki o posojilih, ki so povzročili bančno luknjo. Na glasovanju v DZ, ki bi lahko bilo že pred parlamentarnimi počitnicami, lahko računajo tudi na glasove opozicije, ki se je že ob prvi noveli zavzemala za omenjene spremembe.

Kot je znano, se je DL že pred sprejetjem omenjenega zakona zavzemala za enako obravnavo vseh slabih kreditov - tako tistih, ki so bili preneseni na DUTB, kot tistih, ki so ostali v okviru bank. Ob sprejetju zakona s predlaganim amandmajem, ni bila uspešna, je pa že takrat napovedala pripravo novele. Po njenem sprejetju bodo razkrita vsa slaba posojila v bankah, in ne le tista, ki jih je prevzela slaba banka (DUTB).

Vodja poslanske skupine Rihard Braniselj je danes v izjavi za medije poudaril, da DL še vedno verjame, da bodo vsi slabi krediti obravnavani enako.

Braniselj je povedal, da načelo bančne tajnosti ni absolutno, pač pa je podrejeno pravici davkoplačevalcev do obveščenosti ter enake obravnave vseh slabih kreditov. Novela tako prinaša javni vpogled v vse kredite bonitetnih razredov D in E, ki so nastali do datuma uveljavitve zakonske novele, je še pojasnil.

Država je na DUTB sicer prenesla za slabe štiri milijarde evrov slabih posojil, na bankah pa je ostalo še za okoli pet milijard evrov. Bankam zdaj ne bo treba razkrivati na novo sklenjenih kreditov, saj bi to lahko pomenilo beg komitentov k zasebnim bankam in udarec za konkurenčnost državnih bank.

Kot je znano, bodo javno dostopni podatki o posojilodajalcu in posojilojemalcu, višini posojila, kdo ga je odobril in kako je zavarovano, banka pa bo morala razkriti tudi bruto stanje dolga posameznega dolžnika.

Predsednik DL Gregor Virant je pred časom sprejetje novele pogojeval z izstopom iz vlade.