DL za čimprejšnjo ureditev zakona o konoplji

Državljanska lista bo z nevladnimi organizacijami pripravila ukrepe za gojenje in uporabo konoplje v medicinske namene.

Objavljeno
31. marec 2014 16.21
Posodobljeno
31. marec 2014 16.55
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Poslanci so pred slabim mesecem sicer ustavili prvi resnejši poskus civilne družbe za legalizacijo konoplje za medicinske namene, a se s tem zgodba ni končala.

Podporniki legalizacije konoplje nadaljujejo z javnimi predstavitvami, med slušatelji pa je tudi vse več predstavnikov političnih institucij. Častni pokrovitelj sobotnega seminarja, prvega iz cikla Demistifikacija konoplje - Uporaba konoplje v medicini, na katerem so sodelovali strokovnjaki iz tujine, je bil predsednik države Borut Pahor, v njegovem imenu pa se je seminarja udeležil dr. Boštjan Žekš (član Slovenske akademije znanosti in umetnosti).

»Da je uporaba konoplje v medicinske namene smiselna in da Slovenija na tem področju zaostaja, zato prihaja do zmede med uporabniki, ki ne vejo, na koga naj se obrnejo za pomoč, ko se znajdejo v stiski,« so danes sporočili iz koalicijske stranke Državljanska lista (DL).

Njihov poslanec Marko Pavlišič se je sobotnega seminarja udeležil, na prvi javni razpravi v DZ pa je bil tudi med glasnejšimi zagovorniki uporabe konoplje. Dejal je, da bi »bila lahko Slovenija na tem področju zastavonoša v svetu, ne pa da vedno capljamo za drugimi«. Sam se zavzema za pristop po vzoru ameriške zvezne države Kolorado - za popolno legalizacijo marihuane z minimalno regulacijo in brez nepotrebnih administrativnih ovir.

V DL bodo, kot so zapisali, skupaj z nevladnimi organizacijami v prihodnjih mesecih predstavila ukrepe, ki bi lahko v kratkem času uredili področje gojenja in uporabe konoplje v medicinske namene.