Do »sanjske službe« evroposlanca prek facebooka

Facebook skupina bo z žrebom med člani določila nosilca liste, ki bo kandidirala na EU volitvah. Bodo zbrali dovolj podpisov?

Objavljeno
18. februar 2014 11.49
Posodobljeno
18. februar 2014 14.00
M. M., notranja politika
M. M., notranja politika

Ljubljana - Da evropskih volitev vsi ne jemljejo tako resno, dokazuje sredi januarja ustanovljena facebook skupina »Sanjska služba«, ki bo z žrebom med člani skupine določila nosilca liste oziroma celo listo, ki bo kandidirala na EU volitvah.

Ideja je preprosta. V Sloveniji je za izvolitev v evropski parlament treba zbrati okoli 50.000 glasov. Če jih torej toliko glasuje za omenjeno listo, bi lahko bil v Evropski parlament izvoljen kdor koli izmed njih. A še pred tem morajo člani skupine zbrati 3000 na upravnih enotah overjenih podpisov, da se lahko zares vključijo v evrotekmo.

Člani skupine posebno cenijo plačo evropskega poslanca, ki menda v povprečju znaša okoli 13.000 evrov na mesec, s čimer spodbujajo »loterijo« za sanjsko službo. Skupini se je v dobrem mesecu pridružilo več kot 7000 potencialnih kandidatov, zato je težko verjeti, da bi skupina dosegla potrebno število do konca marca.