Dobovšek izstopil iz poslanske skupine SMC

Dobovška niso uspeli prepričati, da bi si premislil. "Nič se ni izboljšalo," je pojasnil.

Objavljeno
01. julij 2015 17.43
bsa*Dobovsek
Peter Jančič, Zoran Potič, notranja politika
Peter Jančič, Zoran Potič, notranja politika

Poslanec Bojan Dobovšek je iz osebnih razlogov izstopil iz poslanske skupine Stranke modernega centra (SMC), je pravkar za Delo po pogovorih v poslanski skupini povedal poslanec SMC Mitja Horvat.

Razloge za izstop iz poslanske skupine nam je Dobovšek pojasnil na sledeč način: »V letu dni od izstopa iz stranke se ni nič izboljšalo. Kvečjemu poslabšalo, zlasti na področju kadrovanja, pa tudi na področju obvladovanja neformalnih klientelističnih omrežjih. Veliko nezadovoljstva je tudi zaradi neuspeha pri projektu drugega tira Divača-Koper,« je pojasnil Dobovšek.

Odslej namerava, kot je napovedal, delovati kot nepovezani poslanec, kjer bo sam skušal po najboljših močeh uveljavljati svoje poglede in rešitve.

Dobovškovih kritik Kustec Lipicerjeva popoldne ni želela komentirati. Vztrajala je, da so se razšli, da so razlogi osebni in da ne bo polemizirala.

Da je poslanec Dobovšek napovedal izstop še iz poslanske skupine SMC - iz stranke je izstopil že pred časom - smo popoldan izvedeli od poslancev SMC, v poslanski skupini pa so opozarjali, da odločitev še ni dokončna.

Po pogovorih vodje poslanske skupine Simone Kustec Lipicer in več poslancev z Dobovškom, ki so trajali več ur, je Horvat razkril, da Dobovška v poslanski skupini niso uspeli prepričati, da bi si premislil in da torej ne bo več poslanec SMC.

Stranka bo namesto 36 poslej združevala 35 poslancev. To bo še vedno poslanski klub z največ poslanci, ki jih je imela v zgodovini posamična stranka. Najbližje tej številki je s 34 po volitvah leta 2000 prišla LDS, ki jo je takrat vodil še Janez Drnovšek.

Kustec Lipicerjeva je povedala, da upa, da bodo kljub odstopu nadaljevali z dobrim sodelovanjem z Dobovškom v prihodnje.

Spomnimo še, da je bil Dobovšek eden od ustanoviteljev stranke SMC in tesen sodelavec Mira Cerarja pri tem projektu.

Dobovšek je bil po volitvah tudi resen kandidat za notranjega ministra, a ga Cerar ni predlagal, kar naj bi, kot pravijo mnogi v SMC, bil tudi eden od razlogov, da se je Dobovšek distanciral od stranke.