Dobrih 90.000 evrov za romske kulturne projekte

MIZKŠ objavilo razpis za kulturne projekte romske skupnosti, ki jih bo financiralo iz proračuna za kulturo.

Objavljeno
09. december 2012 15.00
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Ljubljana - Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je objavilo javni razpis za izbor kulturnih projektov romske skupnosti v Sloveniji, ki jih bo v letu 2013 financiralo iz proračuna za kulturo. Razpisana sredstva v ta namen znašajo 91.454 evrov, zadnji rok za prijavo pa je 8. januar.

Predmet javnega razpisa je (so)financiranje kulturnih projektov nepridobitnih kulturnih organizacij s statusom pravne osebe zasebnega prava na področju romske skupnosti v Sloveniji ter kulturnih projektov ustvarjalcev romske skupnosti s statusom samozaposlenih v kulturi.

Na javni razpis se lahko prijavijo nepridobitne kulturne organizacije s statusom pravne osebe zasebnega prava, registrirane za opravljanje kulturno-umetniških dejavnosti in posredovanje kulturnih dobrin. Če so že bile v pogodbenem razmerju z ministrstvom, morajo imeti izpolnjene vse pogodbene obveznosti do ministrstva in njegovih proračunskih porabnikov. Kulturni projekti morajo biti realizirani do konca prihodnjega leta.

Ministrstvo bo med drugim podprlo revije in časopise v romskem jeziku, vzpostavitev novih spletnih strani, namenjenih obveščanju romske skupnosti, delovanje kulturnih skupin, mednarodno sodelovanje Romov, ki prispeva k ohranjanju njihove kulture in identitete, ter predavanja in seminarje z romsko tematiko.

Prednost pri razpisu bodo imeli projekti, ki med drugim prispevajo k ohranjanju in razvoju kulturne identitete.