Dodatna pooblastila vojski še niso nujna

V vladi se pripravljajo tudi na črni scenarij, je zagotovila Katičeva.

Objavljeno
19. januar 2016 22.12
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – »Vojske še ni treba aktivirati. To pa ne pomeni, da se ne pripravljamo. Zaradi tajnosti vsebine ne morem predstaviti,« je obrambna ministrica Andreja Katič (SD) nocoj povedala poslancem v odboru za obrambo.

Zaradi opozorila Katičeve, da notranje ministrstvo še ni ocenilo, da je nujna dodatna pomoč vojske na meji s Hrvaško za obvladovanje begunskih tokov, je koalicijska večina zavrnila poziv vladi, naj parlamentu takoj predlaga dodatne pristojnosti vojski. S hitro novelo zakona o obrambi, ki jo je predlagal premier Miro Cerar, so poslanci lani omogočili, da lahko parlament na predlog vlade dodeli vojakom nekatere policijske pristojnosti in jih napoti na mejo.

Novelo je za nekaj časa ustavila referendumska pobuda Radia Študent, ki pa je obveljala za nedopustno. Katičeva je danes dejala, da bo, če se bo pri beguncih zgodil črni scenarij, to velik izziv za vse varnostne sisteme države. Kdaj bi vlada dodatna pooblastila vojski lahko predlagala, pa ni razkrila.

Na nočni seji odbora sta tako Katičeva kot načelnik generalštaba Andrej Osterman kot dobrodošlo ocenila pobudo SDS za razpravo o ustanovitvi nacionalne garde, v kateri bi bilo do 25.000 prostovoljcev, in dodatnem denarju zanje. Je pa ministrica glede na krčenje proračuna za obrambo zadnja leta predlagala, da bi najprej razmislili o dodatnem denarju za delovanje redne vojske, in ne rezerve.