Dodelitev sredstev Stožicam preverja še Nacionalni preiskovalni urad

Trenutno sta v teku dva predkazenska postopka - enega vodi preiskovalni urad, drugega pa Policijska uprava Ljubljana.

Objavljeno
01. april 2011 15.59
Posodobljeno
01. april 2011 16.11
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Nacionalni preiskovalni urad zbira dokumentacijo in obvestila v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja pri izvedbi javnega razpisa, prek katerega je Mestna občina Ljubljana za projekt nogometnega stadiona Stožice prejela okoli 9,4 milijona evrov sredstev, so, kot smo pisali včeraj, potrdili na Generalni policijski upravi, poroča STA.

Tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija je za STA pojasnil, da preiskovalci "zbirajo obvestila od širokega kroga oseb, ki bi lahko dale informacije, pomembne za ta predkazenski postopek".

Menegalija je ob tem povedal, da sta na podlagi prejetih različnih kazenskih ovadb v teku dva predkazenska postopka - enega vodi preiskovalni urad, drugega pa Policijska uprava Ljubljana. Po besedah tiskovnega predstavnika policije gre za "preiskavi istih pravnih oseb, a v različnih segmentih". "Glede na potek obeh preiskav bomo preučili možnost, da se obe preiskavi združita," je dodal.

Več informacij na Generalni policijski upravi "do zaključka zbiranja obvestil zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka" niso mogli posredovati. Menegalija je tako dejal le, da bodo o vseh ugotovitvah obvestili Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki predkazenski postopek usmerja.

Sicer pa pravilnost dodelitve evropskih sredstev (bilo jih je za skoraj osem milijonov evrov) projektu stadiona Stožice kot slovenski organ upravljanja za evropske strukturne sklade in kohezijski sklad preverja tudi služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. To je k preiskavi jeseni lani na podlagi zapisov, ki jih je zasledila v medijih, spodbudila Evropska komisija.

Vladna služba preverjanja izvedbe razpisa, za katerega je odgovorno ministrstvo za šolstvo in šport, še ni sklenila, zato končnih ugotovitev še ni podala.

"Po pojasnilih direktorice urada za kohezijsko politiko v službi vlade Mateje Čepin nam je Evropska komisija določene roke za posredovanje naših ugotovitev sicer postavila, vendar je bil naknadno dogovorjen odlok, ki nima postavljenega skrajnega roka," je v četrtek v sporočilu za javnost zapisala ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan.

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je bil zaradi omenjenega razpisa lani interpeliran, a je interpelacijo prestal. V SDS in SNS so mu očitali, da je bil razpis prilagojen enemu ponudniku oziroma sofinanciranju športnega parka Stožice.

Kot je v imenu predlagateljev interpelacije tedaj izpostavil poslanec SDS Andrej Vizjak, ni šlo le za interpelacijo zoper športni objekt Stožice. "To je interpelacija zoper ministra, ki je v sklepni fazi izvajanja tega projekta prestopil kar nekaj določb zakonodaje," je dejal.