Dotacije enake, za plače nekaj več

Vodje poslanskih skupin popravili denarni načrt.

Objavljeno
12. september 2016 22.00
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana – Dotacije političnim strankam prihodnji dve leti ostajajo nespremenjene, državni zbor pa bo več porabil za plače poslancev in uslužbencev. Dodatnega pol milijona je načrtovanega tudi za nadomestila poslancem, ki čez slabi dve leti ne bodo izvoljeni.

Vse to je s potrditvijo sprememb finančnega načrta državnega zbora za prihodnji dve leti brez vsakršne razprave prejšnji teden že potrdil kolegij predsednika državnega zbora Milana Brgleza. Načrtovano vsoto za plače v prihodnjem letu so za 190.000 evrov povišali zaradi dogovora vlade s sindikati javnega sektorja o sproščanju plač v celotnem javnem sektorju, ki začne veljati ta mesec. Prave proračunske posledice se bodo pokazale prihodnje leto. Ob 90 poslancih in generalni sekretarki državni zbor zaposluje še 260 uslužbencev za nedoločen čas in 52 za določen čas (vezano na mandat).

Skupaj je za plače za prihodnje leto po novem načrtovanih 14,5 milijona evrov, za volilno leto 2018 pa še 521.990 evrov več. Iz tega dobrega pol milijona bodo izplačana nadomestila plač nekdanjim poslancem, ki ne bodo mogli takoj dobiti dela. Če se bo pokazalo, da je ta vsota prenizka, je ministrstvo za finance zagotovilo državnemu zboru, da bo našlo dodaten denar v proračunski rezervi. Zaradi povišanja plač bo državni zbor prihodnji dve leti nekoliko povišal tudi vsote za strokovno pomoč poslancem, temelj zanjo je namreč višina plače podsekretarja, ki se bo rahlo povišala zaradi spremenjene plačne lestvice. Proračun DZ se bo prihodnje leto s 24,3 povišal na 24,7 milijona evrov, ker nameravajo nekaj več porabiti tudi za materialne stroške in investicije.

Dotacije nespremenjene

Se pa do konca mandata ne bodo povišale dotacije političnim strankam. Po reformi sistema mesečnih dotacij strankam ne nakazuje več vlada, natančnih vsot pa tudi ne določa več celoten DZ. Po novem le še skupno vsoto določi kolegij predsednika državnega zbora, ko potrdi finančni načrt. Le formalnost je potem, da to postavko vlada vključi v državni proračun, ki ga poslanci potrdijo.

Zbor potem denar le še vsak mesec nakaže strankam. Kot že zadnji dve leti bo tudi po spremenjenem finančnem načrtu državnega zbora prihodnje leto vsaj mesec dni po 60.758 evrov dobivala SMC, SDS 38.398 evrov, Desus 21.312 evrov ... Dotacije pripadajo vsem strankam, ki jih je volil najmanj odstotek volivcev. Najmanjša med takšnimi je stranka Piratov, ki bo za 1,34 odstotka na volitvah še naprej dobivala vsak mesec 6983 evrov.

Dejansko to ne bo najnižja izplačana dotacija. Še manj bodo zaradi nenavadnega sistema preračunavanja, ki favorizira zelo majhne stranke, dobile stranke koalicije Združena levica. Tej koaliciji, za katero je glasovalo 5,97 odstotka volivcev, pripada 14.488 evrov skupne dotacije, ki pa se deli na tri naslove: TRS, IDS in DSD dobijo le po 4829 evrov, kar je manj kot Pirati, ki so, če preračunamo, sicer zbrali precej manjši delež glasov volivcev od omenjenih treh strank.