Drago Kos bo vodil skupino OECD za preprečevanje podkupovanja

Prizadeval si bo, da bi poslovanje po svetu potekalo brez korupcije; da bi odločala kakovost in cena.

Objavljeno
18. junij 2013 17.30
19.12.2012 Ljubljana, Slovenija. Drago Kos, pravnik, nogometni sodnik in nekdanji predsednik Komisije za preprecevanje korupcije.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Drago Kos, nekdanji prvi mož slovenske komisije za preprečevanje korupcije, je bil izvoljen za vodjo delovne skupine za preprečevanje podkupovanja v mednarodnih poslovnih transakcijah Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), so potrdili na ministrstvu za zunanje zadeve.

Petletni mandat bo nastopil 1. januarja 2014. Na mestu prvega moža skupine bo zamenjal Švicarja Marka Pietha.

Kos je pojasnil, da se je za kandidaturo vsak kandidat odločil sam, njega pa je h kandidaturi spodbudila ena od večjih evropskih sil. 

Na čelu delovne skupine si bo prizadeval, »da bi poslovanje po svetu potekalo brez korupcije, da bi odločala kakovost in cena,« je dejal Kos.

Soglasno ga je podprlo 40 delegacij članic konvencije OECD. Njihov namen je boj proti mednarodni korupciji, so zapisali na zunanjem ministrstvu.

Delovno skupino sestavljajo predstavniki držav podpisnic konvencije - države OECD, Rusija, Brazilija, Argentina, Kolumbija in Južnoafriška republika. Srečuje se štirikrat letno v Parizu. Vsa poročila o uveljavljanju pravil za preprečevanje podkupovanja v posameznih državah objavljajo na spletu.

Drago Kos je bil med drugim med letoma 2004 in 2010 predsednik slovenske komisije za preprečevanje korupcije. Med letoma 2002 in 2011 je bil predsednik Skupine držav proti korupciji (Greco), ki deluje pri Svetu Evrope, pred tem pa njen podpredsednik. Predsedoval je tudi afganistanskemu Neodvisnemu odboru za boj proti korupciji.