Drago Zadergal in Marta Kos Marko nadzornika RTV?

Mandatno-volilna komisija je poslancem v imenovanje predlagala še dva nova člana nadzornega sveta RTV Slovenija.

Objavljeno
22. oktober 2012 15.11
RTV
K. Š., notranja politika
K. Š., notranja politika

Ljubljana - Mandatno-volilna komisija je poslancem v imenovanje predlagala še dva nova člana nadzornega sveta Radiotelevizije Slovenija, in sicer Draga Zadergala (SDS) in Marto Kos Marko (PS).

Prejšnji teden, ko je že sprejela predloge ostalih strank, in sicer Bogomirja Eržena (SD), Damijana Knapa (DL) in Gordano Višinski (Desus), o omenjenih namreč ni odločala, ker predloga ob izteku roka nista bila popolna. Zdaj  sta vlogi zadostili vsem kriterijem.

Janko Veber (SD) je predsednico komisije Sonjo Ramšak (SDS) sicer opozoril, da vodi postopek, ki se je začel v nasprotju s pravnim redom, zaradi česar jih po njegovem kmalu čaka razprava o nezakoniti razrešitvi.

Jani Möderndorfer (PS) pa je dejal, da v postopku sodelujejo, ker si ne morejo privoščiti, da bi javni zavod ostal brez nadzornega organa.

Jože Tanko (SDS) je na pomisleke kolegov odgovoril, da je težko govoriti o tem, da so zadeve nezakonite ali celo neustavne, dokler se ne končajo po sodni poti.

Imenovanje novih nadzornikov poteka, ker je konec septembra koalicijska večina kljub mnenju pravne službe državnega zbora, da to ni v skladu z zakonodajo, predčasno razrešila pet nadzornikov, ki jih imenuje DZ (pri tem mora upoštevati zastopanost političnih strank v DZ).