SDS znova interpelira Kopač Mrakovo

Poslanci SDS drugič v pol leta za razrešitev ministrice za delo. V Desusu in SMC od ministrice pričakujejo spremembe.

Objavljeno
24. oktober 2016 11.50
DZ - Interpelacija Anje Mrak Kopač
N. Č., Ma. F., Sonja Merljak
N. Č., Ma. F., Sonja Merljak

Ljubljana − Poslanska skupina SDS je danes vložila novo interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak.

Vsebina interpelacije je povezana z odločitvijo vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je bil odvzem velenjskih dečkov nezakonit. V SDS Kopač Mrakovovi očitajo odgovornost pri posegu v človekove pravice, opustitev dolžnega ravnanja in vpletenost v politizacijo CSD.

Za odhod ministrice iz vlade so se za zdaj jasno zavzeli le v opozicijskima SDS in NSi.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je pojasnila, da želijo s ponovno interpelacijo opozoriti na stanje duha vlade, »na stanje, ki se izraža v absurdnih in tragičnih primerih«. »Brezbrižnost in nenazadnje tudi aroganca ministrice za delo in predsednika vlade kaže na popolno zatajitev pred volitvami večkrat poudarjenih načel pravne države in visokih etičnih in moralnih standardov.«

Predsednik Desusa Karl Erjavec je danes za STA pojasnil, da osebno nove interpelacije ne podpira, saj da je »serijsko vlaganje interpelacij neproduktivno«. Sam pričakuje pa, da bo ministrica izpolnila obljubo glede izboljšanja sistema delovanja centrov za socialno delo. Stranka Desus sicer o interpelaciji še ni razpravljala.

Mesec: Desničarskega populizma ne podpiramo

V SMC se bodo o interpelaciji še pogovorili, je pa po ocenah Simone Kustec Lipicer očitno, da se SDS pripravlja na volitve in z interpelacijami pritiska na vlado. V SMS sicer menijo, da Slovenija potrebuje boljšo socialno politiko, jasna so tudi pričakovanja do ministrice, ki so jo že povabili na pogovor, poroča STA. Eno od pričakovanj je tudi bolj aktivna udeležba pri pripravi zakona o dolgotrajni oskrbi, je povedala vodja poslanske skupine.

V Združeni levici po besedah vodje poslanske skupine Luke Mesca nasprotujejo antisocialnim politikam Anje Kopač Mrak. »Ampak desničarskega populizma, ki ga SDS zganja s to interpelacijo in ki za svoj politični profit izkorišča stisko otrok, nikakor ne moremo podpirati,« je danes poudaril Mesec. ZL je sicer na junijski interpelaciji podprla razrešitev ministrice.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je povedal, da je primer velenjskih dečkov dodaten kamenček v mozaiku nepravilnosti na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Dokazi in bremena se kopičijo, cela vlada pa izgublja zaupanje, meni Dobovšek.

Ministrica se je letos že morala zagovarjati pred poslanci. Tudi takrat je interpelacijo proti njej zaradi primera dodelitve koroških dečkov v rejništvo vložila SDS.

Pred glasovanjem o njeni morebitni nezaupnici junija letos je bilo na političnem parketu precej nejasno, ali bo Kopač Mrakova mandat sploh preživela. Erjavec je presenetljivo napovedal, da ministrice za delo ne bodo podprli. Ob tej napovedi je SD dejala, da bi skupaj s Kopač Mrakovo koalicijo zapustila kar celotna SD. Kljub temu, da je Desus glasoval za njeno razrešitev, je koalicija preživela.

Tesen izid zadnje interpelacije − 43 poslancev je Kopač Mrakovo podprlo, proti jih je bilo 38 − najverjetneje ni najboljša napoved za vlado. Ministrico sicer v prihodnjih dneh čaka tudi pogovor s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, ki je nedavno odločitev v primeru dečkov označil za »izredno resno zadevo«. Cerar se iz tujine vrne danes zvečer, zato bi se s Kopač Mrakovo utegnil sestati že jutri.

Otroci so pred odraslimi

V Socialni zbornici Slovenije, kjer se zavzemajo za čimprejšnje sprejetje spremenjene družinske zakonodaje, zakona o socialnem varstvu in drugih potrebnih predpisov, opozarjajo, da sodba vrhovnega sodišča govori o pravici odraslih, konkretno babice in dedka, medtem ko je dolžnost strokovnih delavcev varovanje koristi otrok. »Center se je nazadnje odločil v korist otrok,« je poudarila predsednica dr. Valerija Bužan, ki je pojasnila, da je družina doživela travmo, saj sta stara starša izgubila hčerko. Toda travmo sta doživela tudi otroka, ki sta zato potrebovala ustrezno podporo in pomoč. Center se je pogovarjal in dogovarjal s starima staršema in se nazadnje odločil v korist otrok. »Zaradi izgube hčerke sta bila stara starša gotovo bolj navezana na vnuka, ampak včasih pač moraš odločiti v korist šibkejšega,« je dejala Valerija Bužan.

Predsednica upravnega odbora Socialne zbornice in direktorica zavoda Socio pa je izpostavila, da nevladne organizacije še prevečkrat opažajo, da centri za socialno delo - iz bojazni pred odzivom javnosti - ne umaknejo otroka iz okolja, tudi če bi to morali narediti, zato da bi ga zaščitili. »Včasih je to najboljša rešitev, a tega v centrih ne naredijo, ker se bojijo reakcij. Mama se lahko odloči in vrne v okolje, ki ni primerno za otroka, otrok pa pravice izbire nima. Kaj naj naredi desetletnik drugega, kot da ji sledi? V takih primerih se obračamo na sodnike in na center, opozarjamo, da ni v ospredju mama, ampak otrok, njega je treba zaščititi, a se to zelo redko zgodi,« je še opozorila Suzi Kvas.

V Sloveniji je sicer skozi vse ustrezne postopke šlo 615 rejnic in 77 rejnikov. V rejništvu je trenutno 469 otrok, od tega jih je 125 pri starih starših, 97 pri tetah oziroma stricih in 17 pri bratih oziroma sestrah.