Drugačna komisija, drugačna pravila pred volitvami

Priprave na evropske volitve so stekle. Po dveh desetletjih je obveljala drugačna razlaga rokov v volilnem zakonu.

Objavljeno
26. februar 2014 20.14
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – S potrditvijo nekoliko spremenjenih rokov volilnih opravil je državna volilna komisija ta teden začela s pripravami na evropske volitve. Spremembe tokrat ni ustavil Franci Grad z opozorilom, da bi to bil »poseg v pravno varnost udeležencev volitev«.

Spremembo, da bi invalidom in bolnim v tednu pred volitvami za en dan skrajšali čas za napoved posebnih glasovanj, je direktor DVK Dušan Vučko predlagal že pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami in takrat pojasnil, da je bil rok na vseh dosedanjih volitvah narobe določen. A je večina v komisiji Vučkov predlog, da bi morali invalidi in bolni posebna glasovanja napovedati najpozneje v sredo in ne v četrtek, takrat zavrnila.

Decembra predlani je parlament na novo določil sestavo komisije. Uglednega pravnika Francija Grada, ki je spremembi pred dobrima dvema letoma tudi s pisnim mnenjem nasprotoval, ni več v komisiji. Zamenjana je bila tudi večina drugih članov. Novi so z Vučkom soglašali, da mora komisija popraviti napako tudi, če je dve desetletji narobe razlagala zakon.

Tokratne volitve bodo prve po lani prenovljenih zakonih o financiranju kampanj in strank. Cilj sprememb je bil doseči večjo preglednost. Za volivce reforma v času pred volitvami ne prinaša novosti. Vlada ni niti predlagala, da bi morali kandidati pred volitvami razkriti, od kod jim denar za kampanje. Kot v preteklosti bodo stranke poročila o financiranju pripravile kakšnega pol leta po volitvah. Bo pa kar nekaj novosti za stranke in kandidate.

Za kampanje jim ničesar ne bodo smela podariti podjetja in druge pravne osebe, v poročilih po volitvah pa bodo morali razkriti vse posameznike, ki bi podarili več kot 1500 evrov. Doslej je bila meja 4500 evrov. Parlament je uzakonil tudi omejitev, da za kampanjo strankam ali kandidatom posameznik ne sme posoditi več kot 15.000 evrov. Pred zadnjimi volitvami poslancev je s sto tisočaki posojila Pozitivni Sloveniji pomagal Zoran Janković, ki je stranko takrat šele ustanavljal.