Družinski zakonik sprejet

Največ polemik v razpravi je bilo povezanih z opredelitvijo družine. Koalicija: Cilj zaščita koristi otrok.

Objavljeno
21. marec 2017 14.16
rsi_druzinski zakonik
B. H.
B. H.

Ljubljana − Po dolgi in zelo živahni razpravi je državni zbor danes sprejel nov družinski zakonik, ki bo nadomestil več kot 40 let star zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Njegov glavni cilj je, po zagotovilih ministrice Anje Kopač Mrak, zagotavljanje učinkovitejšega izvajanja načela varovanja koristi otroka in izboljšanje pravne varnosti pri odločanju o zakonskih in družinskih sporih. Tako se pristojnosti odločanja o ukrepih selijo iz centrov za socialno delo na okrožna sodišča. Izraz roditeljska pravica bo nadomestila starševska skrb, ta pa bo lahko, če otrok ostane brez staršev, dodeljena tudi starim staršem ali drugim ožjim sorodnikom. S tem so se izognili zapletom, ki bi jih povzročila posvojitev znotraj družine.

Novost bo vnaprej izražena volja staršev, kdo naj skrbi za otroka, če se jim kaj zgodi. Mogoča bo tudi sklenitev predporočne pogodbe, spodbujalo se bo mediacije v družinskih sporih.

Družinski zakonik je podprla koalicija, opozicija pa mu je nasprotovala, ZL in nepovezani iz diametralno nasprotnih vzrokov kot SDS in NSi. Čeprav je bil v prejšnji fazi parlamentarne razprave sprejet amandma SDS, po katerem je nova definicija, da je družina življenjska skupnost otroka, ne glede na starost otroka, z obema ali enim od staršev ali z drugo odraslo osebo, če ta skrbi za otroka, sta SDS in NSi predlagali novi opredelitvi. Po njihovem mnenju zakonik ne poudarja dovolj pomena tradicionalne družine. Tudi večkratna ministričina zagotovila, da zakonik ne prinaša dodatnih pravic istospolnim parom, jih niso prepričala. V ZL pa so vladi očitali, da je zakonik, tako pravi Miha Kordiš, plod nenehnega popuščanja klerikalni desnici in politična kapitulacija.