Družinski zakonik februarja v parlamentarni razpravi

Predlog Gibanja za otroke in družine, da bi stari starši lahko postali posvojitelji, so poslanci zavrnili. Slišati pa je oporekanje definiciji družine v zakoniku.

Objavljeno
11. januar 2017 15.20
shutter/druzina
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana − Predlog Gibanja za otroke in družine, da bi v zakonu zapisali možnost, da lahko stari starši posvajajo svoje vnuke, včeraj ni dobil podpore na matičnem parlamentarnem odboru. Ker je bil to predpis s podobno materijo, je morala obravnava novega družinskega zakonika počakati in bo na dnevnem redu predvidoma februarja.

Parlamentarni odbor za delo, družino in socialne zadeve je že pred dobrim mesecem zavrnil predlog NSi za spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR), ki je bil zelo podoben pobudi Gibanja za otroke in družine, za katero so zbrali skoraj 8000 podpisov volivcev, da so stari starši lahko posvojitelji svojih vnukov, da je treba staršem, ki so storili hudo kaznivo dejanje, avtomatično odvzeti roditeljsko pravico, uvedli bi pa tudi institut poslednje volje staršev.

Po mnenju večine članov odbora to ni primerno za nadaljnjo obravnavo, tudi zato, ker na začetek zakonodajnega postopka že čaka družinski zakonik, ki naj bi celostno uredil vsa ta vprašanja in bo nadomestil več kot 40 let star ZZZDR. V zakoniku je glede teh vprašanj predvideno, da bi stari starši lahko dobili starševsko skrb, s čemer se ne bi porušila družinska in dedna razmerja, imeli pa bi iste pravice in dolžnosti. Prav tako pa uvaja možnost izraza poslednje volje.

V razpravi se je pričakovano pokazalo, da bo definicija družine, ki je v zakoniku zapisana kot skupnost otroka z enim ali obema staršema ali drugo odraslo osebo, ki izvaja starševsko skrb, kamen spotike. Na ministrstvu za delo so se zanjo odločili, ker je vsevključujoča, pa besedah Franca Donka iz Gibanja pa z njo »postavljajo na glavo civilizacijske pojave in želijo skozi stranska vrata uvesti posvojitve v homosleksualne pare«. Predstavnike ministrstva je opozoril, da se »lahko ponovno opečete, če boste šli po taki poti«. Nekaj nevladnih organizacij v Sloveniji se je aktivno posvetilo zbiranju podpisov pod evropsko državljansko pobudo za zaščito zakonske zveze in družine z naslovom Mama, oče in otroci, tudi v sodelovanju z župnijami. Če na ravni EU do aprila zberejo milijon podpisov, morajo pobudo uradno obravnavati institucije EU.

Prav tako pa so se znova pokazale politične ambicije Aleša Primca, ki je sekretarko ministrstva Martino Vuk podučil, da jo bo poslušal, ko bo prišla kot civilna družba k njemu, ki bo v vladi.