Država ob vpliv v svojih podjetjih

Janko Veber je pojasnil, zakaj morajo poslanci na seji čez dober teden takoj popraviti zakon o državnem holdingu.

Objavljeno
12. april 2013 20.35
P. J., notranja politika
P. J., notranja politika

Ljubljana – Izogniti se moramo vsakodnevnim izrednim sejam zbora, je predsednik DZ Janko Veber pojasnil, zakaj morajo poslanci na seji čez dober teden takoj popraviti zakon o državnem holdingu.

Veber je opozoril, da je država v Luki Koper ta mesec že ostala brez lastniških pravic. Ker državni holding ne deluje, mora, da bi država na skupščinah podjetij uveljavljala svoje pravice, Sod predlagati odločanje vladi, vlada državnemu zboru, ta pa po seji pristojnega odbora še odločati.

Ker smo v času skupščin podjetij, dinamiki »ne bo mogoče slediti«, je o obetajoči se množici izrednih sej DZ povedal Veber.

Hitro odločanje, da bi se izognili hudim posledicam za državo, so izglasovale koalicijske stranke, opozicijske so bile proti. Mihael Prevc (SLS) je koaliciji očital, da je z zavrnitvijo klasifikacije naložb in pravil upravljanja sama onemogočila delovanje holdinga, zdaj pa rešuje probleme, ki jih ustvarja, ker ne ve, kaj bi. Jože Tanko (SDS) je opozoril, da je široke pristojnost parlamenta v prehodnem obdobju, dokler ni strategije privatizacij, zahteval prav Veber z opozarjanjem na nevarnosti veleizdaje.