Država vstopa 
v vojno 
proti IS

Na odborih o vključitvi v vojno zavezništvo zahodnih držav in vlogi naše vojske, ki naj bi bila bolj simbolne vrste.

Objavljeno
02. februar 2016 20.03
P. J.
P. J.

Ljubljana - »Ničesar ne bova povedala, vlada vas bo seznanila,« sta nekoliko presenetljivo predsednika odborov za obrambo in za zunanjo politiko državnega zbora Žan Mahnič (SDS) in Jožef Horvat (NSi) odpravila novinarje po naglo sklicani nujni seji obeh odborov, ki sta se sestala za zaprtimi vrati. Mahnič je povedal, da bo vlada javnosti več razkrila najbrž jutri.

Na pogovor s poslanci o zaupnem vladnem gradivu so prišli zunanji minister Karl Erjavec, obrambna ministrica Andreja Katič pa tudi šef generalštaba Andrej Osterman. Erjavec je še pred koncem seje odšel zaradi drugih obveznosti, da bo vsebino jutri predstavila vlada in ne takoj predsednika odborov, je za zaprtimi vrati vztrajala Katičeva.

Največ 15 vojakov

Neuradno so pred skupno sejo obeh odborov zakrožile informacije, da predstavniki vlade predstavljajo poslancem informacije o vojaškem sodelovanju naše države v koaliciji držav proti Islamski državi (IS). Zelo velikih podrobnosti ni bilo mogoče izvedeti, razen da je govor o vključitvi v zavezništvo zahodnih držav, med katereimi so tudi ZDA in da bo vloga naše vojske bolj simbolne vrste. Kot je bila že v Iraku ali Afganistanu. Ne bomo v prvih vrstah, ker za to tudi nimamo ustrezne tehnike niti vojske.

Del posredovanja naj bi bila vojaška, logistična in siceršnja pomoč Kurdom.

TV Slovenija je ob sklicevanju na neuradne vire poročala, da je Slovenija ponudila sodelovanje do 15 vojaških inštruktorjev. Da je to največje število, je za Delo potrdilo več poslancev, ki so bili na seji.

Zaradi prošnje vlade in oznake interno, kar je najnižja oznaka tajnosti, so se poslanci sestali za zaprtimi vrati v dvorani, ki pa ni posebno varovana. Mahnič je povedal, da jih je vlada prosila, naj ničesar ne povedo medijem: »Povem lahko le, da smo soglasno podprli vse, kar nam je vlada priporočila.« Horvat je dodal, da bo vlada vsebina hitro razkrila, morda jutri ali dan pozneje.

Seja vlade je za jutri že sklicana, na dnevnem redu ni posebne točke o sodelovanju pri vojaškem posredovanju na področju Sirije in Iraka. A to še ne pomeni, da o tem ministri ne bodo govorili.

Cerar v četrtek o Siriji v Londonu

Premier Miro Cerar bo v četrtek od jutra v Londonu na konferenci »Podpora Siriji in regiji«, namenjeni iskanju hitrih rešitev za zagotovitev pomoči prizadetemu prebivalstvu v konfliktu v Siriji, podpori sosednjim državam Sirije ter iskanju dolgoročnih rešitev na področju izobraževanja in zaposlovanja, varovanju in zaščiti civilistov v času trajanja konflikta.

Kot so sporočili iz vlade, konferenca, ki jo skupaj organizirajo Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Nemčija, Norveška, Kuvajt in OZN, predstavlja nadaljevanje dosedanjih donatorskih konferenc za Sirijo v Kuvajtu. Slovenija je marca 2015 na donatorski konferenci za Sirijo v Kuvajtu najavila donacijo v višini 60.000 evrov, skupno je bilo najavljenih 3,8 milijard dolarjev, od tega iz EU 1,2 milijarde dolarjev, organizatorji za letošnje leto pričakujejo preseženo vrednost lanske celotne donacije.

Predsednik vlade bo v imenu Slovenije na konferenci v Londonu najavil skupno donacijo v višini 200.000 evrov, so napovedali iz vlade.