Državna uprava na kadrovskem prepihu

Končni cilj reorganizacije je zmanjšanje števila institucij in zaposlenih za deset odstotkov.

Objavljeno
01. junij 2012 22.58
Klara Škrinjar, 
Mario Belovič, notranja politika
Klara Škrinjar, 
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Koliko javnih uslužbencev bo odnesla reorganizacija državne uprave, v tem trenutku še ni mogoče ugotoviti. Po naših podatkih – za zdaj – še nobenega. A to ne pomeni, da bo tako tudi ostalo, saj se premiki, organizacijski in kadrovski, v resnici šele začenjajo.

Vlada je doslej izvedla prvo fazo združevanj in racionalizacije državne uprave, ki jo je uvedla sprememba zakona o vladi in državni upravi. Na ministrstvu za javno upravo (MJU) so nam pojasnili, da zdaj na ministrstvih in v vladnih službah pripravljajo nove akte o notranji organizaciji in sistematizaciji delovnih mest. Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič meni, da izvedeno prinaša boljšo koordinacijo dela, finančni učinek prve faze reorganizacije (združitev ministrstev …) pa je malo čez milijon evrov.

Do konca junija bo vlada sprejela paket zakonodaje, ki bo omogočila drugo fazo združevanj in racionalizacije. Ta bo vključevala združitev še nekaterih organov v sestavi, združitev javnih zavodov in javnih agencij. Celovita reorganizacija bo – po načrtih vlade – zagotovila, da bodo te institucije delovale manj razdrobljeno, da bodo odpravljene številne administrativne ovire, predvsem pa bodo združeni kadrovski, materialni in informacijski viri.

To po eni strani pomeni velike finančne prihranke, po drugi strani pa možnost preprostejšega in mehkejšega načina zmanjševanja števila zaposlenih, pravijo na MJU. Vlada in minister še vedno načrtujeta, da bo reorganizacija uresničila koalicijski cilj, to pa je zmanjšanje števila institucij in števila zaposlenih za deset odstotkov.

Največ presedanj na združenih ministrstvih

Na »superministrstvu« za znanost, kulturo, izobraževanje in šport je bilo po 1. aprilu na druga delovna mesta premeščenih 73 javnih uslužbencev. Poleg tega so ukinili osem notranjih organizacijskih enot in s tem za osem zmanjšali tudi število položajnih delovnih mest. V skupnih službah so zmanjšali število zasedenih delovnih mest za osem. Za upokojitev izpolnjuje pogoje deset javnih uslužbencev, a koliko se jih bo v resnici tudi upokojilo, zdaj še ni znano. Pogodbe o zaposlitvi za določen čas ima skupaj 21 javnih uslužbencev; podaljšanja bodo mogoča le izjemoma. Po nastopu mandata ministra Žige Turka je na ministrstvu sicer prenehalo delovno razmerje eni javni uslužbenki.

Veliko prerazporeditev je bilo tudi na ministrstvu za pravosodje in javno upravo – do zdaj je bilo med notranjimi organizacijskimi enotami prerazporejenih 45 javnih uslužbencev. Po sprejetju spremembe sistemizacije pa jih bo predvidoma prerazporejenih še 45. Sicer pa 15 javnih uslužbencev izpolnjuje pogoje za upokojitev, 23 javnih uslužbencev, ki se financirajo iz proračuna, pa je zaposlenih za določen čas. Od tega 22 uslužbencem pogodba ne bo podaljšana, ena javna uslužbenka pa je zaposlena za čas trajanja funkcije ministra in ji s prenehanjem funkcije ministra Senka Pličaniča preneha pogodba o zaposlitvi.

Tudi na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so že izvedli 23 kadrovskih prerazporeditev. Glede na dejstvo, da novih zaposlitev ne bo, predvidevajo še nekatere prerazporeditve na urad za varstvo konkurence in prerazporeditve zaradi upokojevanj inšpektorjev na tržni inšpektorat. Na ministrstvu letos načrtujejo tudi osem upokojitev, skupaj z organi v sestavi pa 20 upokojitev. Devetim uslužbencem, ki so zaposleni za določen čas, ne bodo podaljšali pogodbe. Odpuščanj za zdaj ne predvidevajo.

Kadrovske selitve še potekajo

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so aprila prevzeli enajst zaposlenih na ukinjenem uradu za enake možnosti. Odpuščanj ne predvidevajo, ker javnih uslužbencev, ki odhajajo, ne nadomeščajo z novimi zaposlitvami in ker pričakujejo nekaj odločitev za upokojitev javnih uslužbencev, ki že izpolnjujejo polne pogoje. Teh je 11; sporazum sta trenutno podpisala dva, pričakujejo jih še pet; 15 javnih uslužbencev pa ima podpisane pogodbe za določen čas in vsaj z nekaterimi bodo sklenili nove pogodbe.

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje je bilo osem zaposlenih iz ukinjenega urada za podnebne spremembe že prerazporejenih, druge prerazporeditve zaposlenih pa se bodo šele zgodile med letom. Tudi tu bodo poskušali zmanjševati število zaposlenih predvsem z upokojitvami uslužbencev in z nepodaljševanjem pogodb, sklenjenih za določen čas. Leta 2012 se bo tako upokojilo deset javnih uslužbencev, ki so že dali odpoved delovnega razmerja iz naslova upokojitve, še trije dodatni uslužbenci pa izpolnjujejo pogoj pokojninske delovne dobe.

Pogodbo za določen čas ima sklenjeno 66 javnih uslužbencev, vendar nam niso pojasnili, kolikim izmed njih pogodbe ne bodo podaljšali. Na zunanjem ministrstvu je bila narejena optimizacija funkcionarskih in položajnih delovnih mest: imajo eno funcionarsko in eno položajno delovno mesto manj. Zaradi podvajanja del je bilo iz poslovnega razloga ukinjeno tudi eno kurirsko delovno mesto.

Selitve zaposlenih na druga delovna mesta torej intezivno potekajo, a glede na to, da se roki za pripravo novih sistematizacij še niso iztekli, lahko večje kadrovske fluktuacije še pričakujemo, predvsem na ministrstvih, kjer veliko »premikov« še ni bilo. Recimo na združenem ministrstvu za infrastrukturo in prostor, na ministrstvu za notranje zadeve, na ministrstvu za zdravje in na ministrstvu za obrambo.