Državne naložbe bo upravljal preoblikovani Sod

Ali bo SDH potem postal lastnik neposrednih državnih naložb ali pa ga bo le upravljal, iz predloga zakona ni povsem jasno.

Objavljeno
12. julij 2012 16.02
Posodobljeno
12. julij 2012 16.06
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo

Ljubljana – Vlada ne bo na novo ustanovila upravljavskega holdinga, ki bo združil upravljanje vseh državnih naložb, ampak se bo vanj preoblikovala kar Slovenska odškodninska družba. Tako izhaja iz predloga zakona, ki ga je danes potrdila vlada.

Slovenski državni holding (SDH) bo z vsem premoženjem in obveznostmi pripojil Kapitalsko družbo in DSU, Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) pa bo prenehala obstajati z uveljavitvijo zakona o SDH.

Ali bo SDH potem postal lastnik neposrednih državnih naložb ali pa ga bo le upravljal, iz predloga zakona ni povsem jasno. Bolj je mogoče razumeti, da zadnje. SDH bo v nadaljevanju ukinil tudi družbo PDP. Skupaj bi tako upravljal dobrih 11 milijard evrov naložb.

SDH bo prehodno 
vodil Kuntarič

Uprava SDH bo tričlanska in bo imenovana na podlagi mednarodnega javnega razpisa, nadzoroval pa jo bo devetčlanski nadzorni svet. Kljub zahtevam upokojencev in sindikatov, da želijo v njem imeti svoje predstavnike, bo kandidate za nadzornike državnemu zboru predlagala politika – vlada, poslanske skupine in komisija državnega zbora za nadzor javnih financ. Za člane uprave in nadzornike v zakonu ni omejitev glede njihovih političnih funkcij.

Predlog zakona pa predvideva ustanovitev akreditacijske komisije, ki bo ocenjevala primernost kandidatov za nadzorne svete.

Kot je bilo danes mogoče razumeti ministra za finance Janeza Šušteršiča, bi holding vsaj v fazi ustanavljanja vodila sedanja uprava Soda s Tomažem Kuntaričem na čelu.

Ker je Desus zahteval ohranitev Kadovega premoženja, predlog zakona določa, da se bilance zanj vodijo ločeno. Prav tako izrecno predpisuje, da mora SDH pokojninski blagajni tako kot zdaj na leto nakazati 50 milijonov evrov, in pripravo rezerv za desetino kupnin od premoženja Kada. Modra zavarovalnica bo kot odvisna družba ohranila svoj status. Že danes smo poročali, da upokojenci in sindikati s tem niso zadovoljni.

Predlog zakona sicer predvideva tudi pripravo strategije upravljanja, ki naj bi naložbe razdelila v segmente ter določila razvojne usmeritve in cilje države v naložbah. Strategijo bo pripravil SDH, na predlog vlade pa se bodo morali z njo strinjati še poslanci. Predlog zakona pred sprejetjem strategije in ustanovitvijo holdinga predvideva še sprejetje politike in klasifikacijo državnih naložb, ki bo opredelila ciljne deleže države v podjetjih.

Opozicija proti holdingu

Poslanci Pozitivne Slovenije, ki so predlagali svoj zakon, z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v zvezi z načrti vlade na področju upravljanja državnega premoženja, je po vladni potrditvi predloga zakona o SDH dejala poslanka Alenka Bratušek. Po njenem mnenju se ne sme zgoditi predlagano združevanje premoženja. Ustanovitvi holdinga nasprotujejo tudi v SD, kjer so za ohranitev AUKN.

BS: Razlike so lahko rezultat različnih metod

»Pri ugotavljanju obsega posameznih kategorij bančnih podatkov lahko nadzornik in izvajalec skrbnega pregleda dobita različne rezultate zaradi uporabe različnih metodologij in predpostavk pri vrednotenju in tudi v odvisnosti od naročnika oziroma namena skrbnega pregleda,« so v Banki Slovenije (BS) komentirali izjavo gospodarskega ministra Radovana Žerjava, ki se je pritoževal, da imata vlada in BS različne podatke o poslovanju NLB.

Pojasnili so še, da »BS redno in skrbno spremlja tveganja in gibanja v kreditnem portfelju bank po različnih skupinah kreditnih portfeljev ter po različnih kriterijih, periodično tudi upoštevaje možne stresne scenarije. Nadzorniški podatki so narejeni v skladu s predpisano standardno metodologijo; praviloma za enake vsebinske kategorije ne bi smela nastajati večja odstopanja. Sporočeno je bilo, da BS na pobudo vlade pripravlja predlog možnih načinov reševanja slabih terjatev bank, ki ga bo v kratkem predstavila vladi. Konkretnih nadzorniških ugotovitev pa BS ne more razkrivati.« (M. J.)