Državni svetniki v torek o vetu na 2. januar

Tudi če bi DS izglasoval odložilni veto, bi poslanci novelo zakona ponovno potrdili. Veto tudi na odpoklic županov?

Objavljeno
16. december 2016 15.09
jer*Mikrofon, politika, izjave
N. Č., STA
N. Č., STA

Ljubljana − Državni svet bo v torek odločal o odložilnem vetu na novelo zakona o praznikih in dela prostih dnevih, s katero je DZ 2. januar vrnil na seznam dela prostih dni, so danes za STA pojasnili v DS.

Podpise pod zahtevo za izredno sejo DS je zbrala interesna skupine delodajalcev.

Tudi če bi DS izglasoval odložilni veto, bi bila tako poslanska podpora noveli tako rekoč zagotovljena tudi ob morebitnem ponovnem glasovanju, na katerem bi bila za potrditev zakona potrebna absolutna večina 46 poslanskih glasov. Poslanci so 2. januar kot dela prost dan potrdili z 61 glasovi za in desetimi proti.

Odložilni veto na odpoklic županov

Neuradno bo z veliko verjetnostjo dnevni red torkove izredne seje razširjen še s predlogom za odložilni veto za zakonske določbe glede odpoklica županov. Če bi državni svetniki izglasovali odložilni veto na to novelo, pa poslanska podpora ne bi bila gotova. Na četrtkovem glasovanju jo je namreč DZ potrdil s komaj 45 glasovi za in 19 proti, takšna večina pa ob ponovnem glasovanju ne bi več zadoščala. Noveli so izrekli podporo poslanci SMC, Desusa in ZL, proti pa so bili njihovi poslanski kolegi v SD, SDS in NSi.