Državnotožilski svet izbral Harija Furlana

Devetčlanski državnotožilski svet je izbiral med kandidatoma Harijem Furlanom in Blanko Žgajnar.

Objavljeno
06. februar 2012 09.58
Posodobljeno
06. februar 2012 10.20
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Državnotožilski svet je za vodjo specializiranega državnega tožilstva za pregon organiziranega kriminala imenoval Harija Furlana, je sporočila predsednica Državnotožilskega sveta Nastja Franko, poroča STA.

 

Kandidata je bila tudi okrožna državna tožilka Blanka Žgajnar, sicer začasna vodja tega tožilstva.

Minister za pravosodje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Zalar je 20. januarja državnotožilskemu svetu posredoval dokončni predlog za vodjo specializiranega državnega tožilstva. Zalar je med dvema kandidatoma izbral Furlana. Furlanovo kandidaturo podpira tudi generalni državni tožilec Zvonko Fišer.

Zalar je ocenil, da Furlan bolje izpolnjuje zakonsko določene kriterije glede strokovne usposobljenosti. Žgajnarjeva, ki sedaj začasno vodi specializirano državno tožilstvo, je bila pred tem vodja skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Vodja te skupine je bil med letoma 2004 in 2008 tudi Furlan, ki pa je to mesto predčasno zapustil. Vzrok naj bi bil spor s takratno generalno državno tožilko Barbaro Brezigar.

Dosedanja skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala je postala novo - specializirano dvanajsto državno tožilstvo na podlagi zakona o državnem tožilstvu, ki se je začel uporabljati v začetku novembra. Pristojno je za pregon najzahtevnejših kaznivih dejanj, katerih pregon terja posebno organiziranost in usposobljenost državnih tožilcev ter najvišjo raven učinkovitosti.