Dva dni pred volitvami Pahorju dobro kaže

Pahorja naj bi v nedeljo podprlo 56,3 odstotka volivcev, Šarca 43,7 odstotka.

Objavljeno
09. november 2017 22.11
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana − Razlika med Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem po prvem krogu predsedniških volitev je bila velika, v drugem krogu bi lahko bila precej manjša: v Delovi javnomnenjski raziskavi je okoli 12 odstotnih točk.

Volilna anketa, ki jo je za Delo izvedla agencija Episcenter, napoveduje, da bo v nedeljo Borut Pahor osvojil večino glasov. Po naši napovedi bi dobil 56,3 odstotka podpore, izzivalec, kamniški župan Marjan Šarec, pa 43,7 odstotka podpore (na vzorcu 1025 vprašanih). Glede na izkušnje iz prvega kroga predsedniških volitev, ko je večina raziskav javnega mnenja nakazovala zmago Pahorja že v prvem krogu volitev, bi bilo treba opozoriti na previdnost in upoštevanje dejstva, da je edina relevantna raziskava javnega mnenja izvedena na dan volitev oziroma ko delo opravijo volilne komisije s preštevanjem oddanih glasovnic.

Nedosegljiva razlika

Na verjetnost zmage Boruta Pahorja lahko sklepamo tudi iz posrednih podatkov. Glede na 95-odstotni interval zaupanja (napoved je v tem intervalu) Šarec v nobenem primeru ne more doseči Pahorja. Tudi če bi po anketi lahko računal na najvišji doseg podpore, ki znaša skoraj 47 odstotkov, ne bi dosegel Pahorjeve spodnje ravni podpore, ki je pri 53 odstotkih.

Za lažje razumevanje tokratne ankete je treba navesti še nekaj podatkov. V anketi smo upoštevali le odgovore tistih, ki so napovedali, da se bodo udeležili drugega kroga volitev. Takšnih je bilo 1088, to pomeni, da je bilo med temi, ki so napovedali, da bodo volili, 5,8 odstotka neopredeljenih. Velikost realiziranega vzorca v anketi je bila 2365, vzorec je bil sestavljen s telefonsko (60 odstotkov) in spletno (40 odstotkov) metodo.


Infografika: Delo


In kaj ugotovimo s križanjem podatkov? Borut Pahor lahko računa na zmago v šestih volilnih enotah od osmih, Marjan Šarec v dveh (Kranj in Ljubljana Center). Pričakujemo lahko, da bodo Pahorja bolj podprle ženske, moški pa so nekoliko bolj naklonjeni Šarcu. Med neopredeljenimi je največ podpornikov stranke SDS. Če se bodo udeležili volitev, bodo njihovi glasovi najverjetneje šli k Pahorju, je pa veliko vprašanje, kaj se bo zgodilo z glasovi desnice do volilne nedelje. Glede na poziv NSi, naj volivci izkoristijo svojo demokratično pravico, je glede na podatke ankete pričakovati, da lahko sedanji predsednik računa tudi na večino glasov podpornikov NSi in veliko glasov podpornikov SD, Desusa in SMC.