Dvanajst dni do začetka tekme za predsednika države

Rebalans je predsedniški proračun oklestil za dobro desetino. Pravic bivšega predsednika še niso zmanjšali.

Objavljeno
07. avgust 2012 21.43
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Rokovnik volilnih opravil in prve obrazce za predsedniške volitve je že določila Državna volilna komisija. Podpise volivcev in poslancev za vložitev kandidatur bo mogoče začeti zbirati čez slaba dva tedna.

Neuradni kandidati pa so že globoko v volilni kampanji. Borut Pahor je včeraj delal v socialnem podjetju CPU Slovenske Konjice in nato prodajal zelene izdelke v trgovini v Tepanju, Danilo Türk je člane Zveze borcev Slovenije pisno zaprosil, naj ga aktivno podprejo na volitvah.

Koliko bo kandidatov za predsednika republike, bomo izvedeli sredi oktobra. Najlažje bo kandidirati s pomočjo stranke: kot vstopnica zadoščajo trije poslanski podpisi ali 3000 podpisov volivcev. Kandidat, ki ga ne ponudi stranka, mora zbrati podpise desetih poslancev ali najmanj 5000 volivcev.

Kje dela in s koliko denarja

Prostori predsednika so v stavbi, kjer je tudi sedež vlade. Ideje, da bi predsednik republike dobil lastno rezidenco, so zamrle in zaradi finančnih težav države ni verjetno, da bi jo v prihodnjih letih dobil.

Lani je predsednik zaposloval 44 ljudi, za delovanje pa porabil dobre tri milijone evrov. S podobnim zneskom je predsednik vse račune poravnal tudi dve leti prej, leta 2008 je porabil štiri milijone evrov. Za letos je parlament z rebalansom proračun predsednika republike skrčil na 2.692.000 evrov. Število zaposlenih v zadnjem desetletju niha okoli 45.

Zdaj je ob predsedniku zaposlenih še osem funkcionarjev in 34 uslužbencev. V prvem desetletju po osamosvojitvi je imel predsednik republike manj zaposlenih. Leta 1997, denimo, 27, a med njimi deset funkcionarjev.

Kakšne pravice in plačo 
ima predsednik

Predsedniku pripada najvišja funkcionarska plača, enaka kot premieru in predsedniku državnega zbora. V bruto znesku to zdaj znaša okoli 6000 evrov. Spada med varovane osebe, ki jih vozi policija v avtomobilu najvišjega razreda. Predsednikov urad ima v voznem parku osem avtomobilov, najstarejši mercedes je v rabi že ducat let in ima na števcu skoraj četrt milijona kilometrov. Najmlajša, kupljena v zadnjih dveh letih, sta škoda superb in toyota prius, vsak je doslej prevozil več kot desetkrat manj od mercedesa. Že od časa, ko je bil predsednik Janez Drnovšek, predsedniku republike za uporabo pripada brunarica na Brdu pri Kranju.

Kakšne so pravice 
po končanem mandatu

Po petletnem mandatu ima predsednik, če ni znova izvoljen, pravice, kakršne so jih donedavne spremembe poslanskega zakona imeli poslanci in ministri: še leto dni mu pripada predsedniška plača, obdobje se lahko podaljša še za leto, če v tem času izpolni pogoje za upokojitev.

Pričakovati je, da bo parlament sčasoma zakon popravil in pravice bivšega predsednika omejil na raven, ki velja za premiera in predsednika državnega zbora. Poseben zakon, ki je bil sprejet, ko je bil za predsednika države izvoljen Janez Drnovšek, določa dodatno pravico: nekdanjemu predsedniku do smrti pripada plačilo, ki je za petino nižje od predsedniške plače.

Če preračunamo: bruto dobrih 5000 evrov. Če se zaposli ali upokoji in so njegovi zaslužki nižji od tega zneska, od države prejme doplačilo. Še pet let po končanem mandatu ima pravico do pisarne, svetovalca in enega uslužbenca in do rabe službenega avtomobila za dejavnosti, ki jih opravlja kot bivši predsednik republike.