DVK: V Argentino in Kanado uradne prazne glasovnice

Komisija je drugače kot do sedaj določila tudi roke za predvolilna opravila, ki so pomembni tudi za invalide in bolne.

 

Objavljeno
25. februar 2014 15.21
Posodobljeno
25. februar 2014 15.43
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - 17.227 volivcev, ki živijo izven Evrope, bo pred evropskimi volitvami po pošti dobilo uradne prazne glasovnice, v katere bodo morali sami vpisati imena strank in kandidatov, ki jim dajejo glas, je danes odločila državna volilna komisija.

Prazniki razlog za drugačno glasovanje

Največ volivcev bo prazne glasovnice dobilo v Kanadi 5.196, Argentini 4.637, Avstraliji 3.503 in v ZDA 2.493. V evropskih državah bo 51.775 državljanov po pošti dobilo enake glasovnice kot bodo na voliščih v Sloveniji, torej z imeni strank, kandidatov in grafičnimi oznakami slovenskih in tudi evropskih političnih skupin.  Največ volivcev izven Slovenije po evropskih državah je v Nemčiji 12.938, na Hrvaškem 11.653, v Avstriji 5.663, v Srbiji 5.392 in v Italiji 5.317.

Za pošiljanje praznih glasovnic v oddaljene države se je DVK odločila zaradi prvomajskih praznikov, zaradi katerih bo manj časa za izvedbo vseh volilnih opravil, da bi se izognili tveganju, da volivci glasovnic ne bi dobili pravočasno. Pred petimi leti so na evropskih volitvah vsem volivcem poslali izpolnjene glasovnice. Takrat težav ni bilo. Se je pa zapletlo v Argentini, kjer glasovanja ni bilo mogoče izvesti zaradi stavke tamkajšnjih poštarjev.

Spremenili pomembne roke

DVK je drugače kot na vseh prejšnjih volitvah in referendumih danes določila roke za izvedbo volilnih opravil, tudi tistih, ki so pomembni za volivce. Doslej je veljalo, da morajo invalidi glasovanje na posebnih voliščih za invalide napovedati najpozneje v četrtek v tednu pred volitvami. Četrtek je bil tudi zadnji dan, ko je namero okrajni volilni komisiji moral sporočiti volivec, ki želi glasovati izven kraja stalnega bivališča ali ki je zaradi bolezni želel glasovati doma. Za vse te bo letos veljalo, da je zadnji rok že sreda. Če bo, denimo, invalid po izkušnjah iz preteklosti napovedal glasovanje na volišču, na katerega fizično lahko pride ali kjer imajo posebno glasovalno napravo, šele v četrtek, ne bo imel pravice glasovati na tem volišču, ker bo zamudil rok.

Sreda kot skrajni rok je v skladu z volilnim zakonom, a so volilni organi v korist volivcev zakon vsa leta napačno razlagali, državna volilna komisija pa tega zadnja leta ni spremenila zaradi ocene, da so volivci navajeni teh rokov in da, ker se zakon ni spremenil, ne bi smiselno spreminjati že utečenega ravnanja.

Sestavo državne volilne komisije je državni zbor lani določil na novo in običajno prakso glede rokov so pred prvimi volitvami, ki jih izvajajo, v komisiji, ki je drugače sestavljena, spremenili.

Upoštevati tudi PS ali ne?

Državna volilna komisija je danes odločila še, da bodo prednost pri določanju članov volilnih odborov, ki bodo izvajali volitve po državi, imele stranke, ki so bile uspešne na zadnjih evropskih volitvah (SDS, SD, NSi, LDS in Zares) in da pri tem ne bodo upoštevani rezultati zadnjih parlamentarnih volitev, na katerih so predstavnike v državnem zboru dobile PS, SDS, SD, DL, Desus, SLS in NSi. Kandidate morajo stranke predlagati že prihodnji teden.