DZ dal zeleno luč zakonu o premostitvenem zavarovanju športnikov

Nov zakon predvideva ustanovitev posebnega sklada do septembra prihodnje leto in ne do začetka novembra letos. Športniki bodo vplačevali svoje zaslužke od nagrad ali pogodb ter iz njega po koncu karier črpali sredstva.

Objavljeno
21. oktober 2015 18.18
mfe športniki
M.F.K., gospodarstvo, STA
M.F.K., gospodarstvo, STA
Ljubljana - Poslanci so v državnem zboru so podprli zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih in vrhunskih športnikov. Nov zakon predvideva ustanovitev posebnega sklada do septembra prihodnje leto in ne do začetka novembra letos. Športniki bodo vplačevali svoje zaslužke od nagrad ali pogodb ter iz njega po koncu karier črpali sredstva.

Predsednica odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino Mirjam Bon Klanjšček je predstavila poročila matičnega delovnega telesa, ki je pred tem prav tako podprl zakon. Na plenarnem zasedanju je bilo 53 poslancev za zakon ter pet proti; zakon so poleg poslanske skupine nepovezanih poslancev podprli še pri Stranki modernega centra, Demokratični stranki upokojencev Slovenije, Socialnih demokratih in Novi Sloveniji, medtem ko so bili pri Združeni levici proti.

Državni zbor je prvotni zakon o premostitvenem zavarovanju poklicnih športnikov sicer sprejel že maja lani, z letošnjo junijsko novelo pa je bilo določeno, da upravljavec, Kapitalska družba, premostitveni sklad oblikuje pozneje, do 1. novembra, saj stari zakon v prvotni obliki ni zaživel in je bil po pravnih mnenjih neizvedljiv ter naj bi urejal status v najboljšem primeru le za nekaj več kot 1000 športnikov. Toda tudi do tega novega roka sklad ne bi bil ustanovljen.

Po navedbah ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je trenutno 1108 športnikov v Sloveniji s statusom, ki bi jih lahko vključili v ta zakon. Izplačilo iz sklada je bilo predvideno v mesečnih obrokih ali enkratno, vendar le v skupni višini do 5000 evrov, in sicer po dopolnjenem 30. letu starosti, predčasno pa v primeru konca športne poti zaradi zdravstvenih razlogov, kar bi ugotavljala posebna komisija.

Predsednik Sindikata športnikov Dejan Stefanović, glavni pobudnik zakona, je na seji pristojnega odbora DZ dejal, da bi zakon urejal status za okrog 470 nogometašev, okrog 100 košarkarjev in rokometašev, skupaj okrog 700 športnikov v ekipnih športih in še dodatno okrog 100 ostalih.

Kljub lani sprejetim določbam pa zakon še ni zaživel. Zato so od konca lanskega leta potekala intenzivna usklajevanja med ministrstvom za finance, Kapitalsko družbo, ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Sindikatom športnikov Slovenije, Agencijo za trg vrednostnih papirjev, Agencijo za zavarovalni nadzor ter ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Strokovni svet Republike Slovenije za šport, ki je 22. septembra letos zavrnil predlog zakona, mu je 30. septembra na dopisni seji izrekel pozitivno mnenje. Dogovorjen popravek, da bo stroške morebitne likvidacije sklada nosil Sindikat športnikov Slovenije in s tem športniki denarno ne bi bili oškodovani, je bil osnovno merilo, da so zakon na dopisni seji podprli, četudi so imeli še vedno številne pomisleke.

Zakonodajno pravna služba je že med sprejemanjem osnovnega zakona opozarjala na neizvedljivost zakona, neustavnost v nekaterih določbah in je dala pripombe na več kot polovico členov.

Pričetek uporabe zakona je zdaj postavljen na 1. september 2016, v tem času pa se bo nadaljevalo usklajevanje glede izvajanja zakona, ki je po mnenju večine poslancev "daleč od idealnega".