DZ omogočil vpogled v poslovni register tudi po posameznikih

Izboljšal se bo tudi čezmejni dostop do informacij o družbah in njihovih podružnicah v drugih državah članicah.

Objavljeno
09. marec 2015 18.40
lvi_ajpes
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - DZ je sprejel novelo zakona o Poslovnem registru Slovenije, s katero se v slovenski pravni red prenaša spremenjena evropska direktiva glede povezovanja centralnih in trgovinskih registrov ter registrov družb. Novost pa je vzpostavitev iskanja in vpogleda v podatke poslovnega registra tudi po posameznikih.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Peter Vesenjak je povedal, da se z novelo zakona vzpostavlja podlaga, da Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) posreduje podatke o predpisih, ki določajo objavo letnih poročil in podatkov v poslovnem registru, za objavo na evropskem portalu e-pravosodje.

S tem se bo izboljšal čezmejni dostop do informacij o družbah in njihovih podružnicah v drugih državah članicah, kar pa je možno le, če vse države članice omogočijo elektronsko komuniciranje med registri, se je strinjala Maruša Škopac (SMC).

Z novelo zakona pa se posega tudi v določbe o vpogledu v podatke iz registra. Po novem bo možno vpogledati tudi v podatke, v katerih podjetjih je nek posameznik ustanovitelj in zastopnik.

Doslej je bilo to iskanje možno le po poslovnih subjektih, torej kdo je zastopnik in ustanovitelj v poslovnem subjektu, ne pa tudi, ali in kje vse se zastopnik in ustanovitelj pojavljata v drugih poslovnih subjektih. Rešitev bo prispevala k manjši anonimnosti oseb, je napovedal Vesenjak.

V Zaab so tem določbam nasprotovali, ker da se z njimi posega v varstvo osebnih podatkov. Razumeli bi, da se omogoča vpogled v podatke o podjetjih v lasti države oz. lokalne skupnosti, a spravili smo se na zasebni sektor, ki nima veze z javnimi sredstvi, je nasprotoval Jani Möderndorfer. »S tem smo odprli Pandorino skrinjico za varovanje osebnih podatkov na vseh ostalih področjih,« je opozoril.

V ostalih poslanskih skupinah niso imeli pomislekov. »Namen teh rešitev je vzpostavitev večje transparentnosti v poslovnih odnosih,« se je z novelo zakona strinjal Franc Breznik (SDS), Uroš Prikl (Desus) pa je izrazil prepričanje, da bo prispevala k večji preglednosti poslovnega okolja, zmanjšanju korupcijskih tveganj ter zmanjšanju primerov oškodovanj upnikov in tretjih oseb.

Tudi Mateju T. Vatovcu (ZL) se zdi možnost vpogleda v podatke o veriženju podjetij in vse z njimi povezane podatke dobrodošla. »Ampak to ni nikakor dovolj,« je dejal in vlado pozval, naj pripravi dodatne rešitve, ki bodo preprečevale zlorabe in zaščitile osnovne pravice delavcev do plače in plačila socialnih prispevkov.