DZ potrdil uvedbo nove parlamentarne bančne komisije

Podpise pod zahtevo so prispevali v NSi in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli.

Objavljeno
24. april 2015 17.10
acr parlament
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Ljubljana − DZ je na zahtevo SDS odredil novo parlamentarno preiskavo o bankah. Podpise pod zahtevo so prispevali v NSi in poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli, a so v vseh poslanskih skupinah v dosedanjih razpravah o bankah podpirali najrazličnejše ideje za razčiščevanje njihove sanacije.

Parlamentarna preiskava se bo osredotočila na oceno dejanskega stanja in na ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij v postopku sanacije bank zaradi suma, da so sodelovali pri nadzoru bančnega sistema in pri vplivanju na odločitve v zvezi z odobritvijo odpisanih kreditov, unovčenih garancij, posojilne politike in prenosa slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank.

S tem bo nadaljevala delo preiskovalne komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu, ki jo je v mandatu prejšnje vlade vodil Marko Pogačnik (SDS). Ta je zaslišala številne vodilne v bančnem sistemu, a dela zaradi predčasnih volitev ni končala. Po Pogačnikovih besedah pa je imela tudi oteženo delo, ker si zaradi bančne tajnosti ni uspela zagotoviti dostopa do ključne dokumentacije.