DZ: Referendum o arhivski noveli bo 8. junija

Opozicija z opozorili o dva milijona evrov višji ceni in manjši udeležbi na volitvah in referendumu ni prepričala koalicije.

Objavljeno
24. april 2014 17.17
ustavno sodišče
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Poslanci so že drugič določili datum referenduma o arhivski noveli. Prvič jim ga je razveljavilo ustavno sodišče. Večina poslancev (43 za, 35 proti) je najprej glasovala za predlog PS, SD in Desusa, da se bodo priprave na referendum začele prihodnji teden, in ne že jutri. Ta odločitev je že pomenila, da referendum ne bo 25. maja in da bomo o arhivski noveli glasovali 8. junija, torej dva tedna po evropskih volitvah.

Ponovno obstrukcija SDS

Po tem glasovanju je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko zahteval 45 minut odmora za posvet pred zadnjim glasovanjem o dnevu, ko bomo na referendumu odločali. Odmor za ta posvet je predsednik DZ Janko Veber (SD) največji opozicijski stranki tudi dodelil.

Po odmoru je večina (36 za in 45 proti) zavrnila dopolnilo, da bi bil referendum 25 maja. Tanko pa je pred zadnjim glasovanjem o odloku o razpisu referenduma napovedal obstrukcijo SDS in "skoraj gotovo"  znova spor pred ustavnim sodiščem o datumu.

Dejal je, da je ustavno sodišče zapisalo, da je potrebno referendum določiti, ko je možnost, da bo udeležba največja, koalicija pa očitno ravna v nasprotju s tem.

Prvoaprilska kršitev ustave

Prvič so ob obstrukciji poslancev opozicijske SDS, ki so pred odhodom iz dvorane tudi takrat napovedali ustavni spor, koalicijske stranke prvega aprila v odloku kot datum referenduma določile 4. maj. Referendum bi bil tri tedne pred volitvami evropskih poslancev. Ustavno sodišče je po sporu, ki ga je v imenu več kot 40.000 podpisnikov zahteve za referendum sprožila Eva Irgl (SDS), tak odlok o referendumu najprej zadržalo, prejšnji teden pa ga je soglasno razveljavilo in parlamentu naložilo, da mora določiti nov datum odločanja ljudstva, ki se ne bo prekrival s počitnicami in prazniki.

Molk poslancev NSi

V parlamentu so tudi danes referendum za 25. maja, ko bomo volili evropske poslance, poskušali doseči opozicijski poslanci, ker bi hkratno odločanje za državni proračun pomenilo dobra dva milijona evrov nižje stroške, volivcem pa ne bi bilo treba dvakrat na volišča. Glasno si bili za 25. maj le poslanci SDS in SLS, poslanci NSi se niso oglašali. Deloma najbrž zaradi spora po glasovanju o dopolnitvah arhivskega zakona, ki jih je NSi podprla, SDS pa začela zbirati podpise za referendum proti njim. Predsednik SDS Janez Janša je odločitev vrha NSi za spremembo ureditve takrat ocenil s: »Sramotno.« Ni pa niti eden od poslancev SDS, SLS ali NSI glasoval za prestavitev priprav na referendum, ki pomeni odločanje junija.

Poslanci DL niso bili odločilni

Za nekaj negotovosti, kateri datum bo izbran, je v zadnjih dneh poskrbela DL, ki ni podpisala koalicijskega predloga o referendumu dva tedna po evropskih volitvah; stališča poslancev te stranke kdaj glasovati, pa so bila različna. A so se kar trije od sedmih poslancev že zjutraj opravičili, da jih pri odločanju ne bo. Štirje pa so glasovali za koalicijsko prestavitev začetka priprav na referendum v prihodnji teden.