DZ soglasno potrdil intervencijski zakon

Soglasno so zamrznili plače javnih uslužbencev, pokojnine in socialne transferje. Država bo prihranila 65 milijonov evrov.

Objavljeno
23. december 2011 11.12
Posodobljeno
23. december 2011 11.15
Peter Jančič, Mario Belovič, notranja politika
Peter Jančič, Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana - S 86 glasovi za in brez glasu proti je državni zbor za pol leta zamrznil rast plač v javnem sektorju, pokojnin in socialnih transferjev. Odločitev je bila sprejeta tako rekoč v zadnjem trenutku, država pa bo tako prihranila 65 milijonov evrov.

Intervencijski zakon bo začel veljati z novim letom, če ga v tednu dni z vetom ne bo ustavil državni svet ali referendumski postopek. Zbiranje podpisov za referendum je danes napovedal Sindikat policistov Slovenije.

Podpredsednik precej večjega Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Urošević je o nameri povedal: »Očitno so našli nišo za samopromocijo, s tem pa povzročajo zmedo med našimi člani. Upam, da se zavedajo posledic. Mogoče pa namenoma želijo slabe posledice za vse nas. Če zamrznitev plač ne bo pravočasno uveljavljena, nas lahko čaka samo še hujše, nižanje plač. To pa bi bil strel v koleno.«

Z zamrznitvijo, ki bo veljala pol leta, bo država prihranila okoli 65 milijonov evrov, je ocenila državna sekretarka Mateja Vraničar. Po prvotnem predlogu vlade, ki bi veljal vse leto, bi prihranili od 260 do 300 milijonov evrov. Da bi država poslovala vsaj vzdržno, bo morala izdatke po 65 milijonih evrov prihodnje leto znižati še za 500 do 600 milijonov evrov, pojasnjuje Vraničarjeva.

»Soglasno sprejetje zakona je jasen in spodbuden signal domači javnosti, predvsem pa mednarodnim finančnim trgom, da v Sloveniji razumemo nujnost ukrepov, ki so potrebni za obvladovanje posledic globalne finančne krize in gospodarske recesije,« se je na odločitev poslancev odzval predsednik republike Danilo Türk in povedal, da je to prvi in zelo pomemben ukrep na poti k stabilizaciji javnih financ.

Denar za stranke

Po potrditvi intervencijske zakonodaje, ki ustavlja tudi napredovanja javnih uslužbencev v višje plačne razrede, določa regres v višini 692 evrov in podaljšuje znižanje plač funkcionarjev za štiri odstotke, so poslanci brez razprav potrdili še višine dotacij, ki poslej pripadajo strankam. Za december, ko je denarja v proračunu za stranke že zmanjkalo, so odločili, da bodo prejele posebno izplačilo v skupni višini 197.936 evrov iz proračuna za prihodnje leto, mesečno izplačane vsote pa se bodo prihodnje leto zato v seštevku znižale z 2,9 na 2,7 milijona evrov.