DZ sprejel novelo zakona o visokem šolstvu

Novela ureja vprašanje neakreditiranih študijskih programov in pravice študentov na teh programih.

Objavljeno
19. november 2014 17.59
Ljubljana 21.11.2012 - Studentje na FDV-ju.foto:Blaz Samec/DELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Poslanci državnega zbora so danes z 81 glasovi za in nobenim proti ob 81 navzočih sprejeli novelo zakona o visokem šolstvu, ki ureja vprašanje neakreditiranih študijskih programov in pravice študentov na teh programih.

Poglavitne rešitve zakona o visokem šolstvu je poslancem predstavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar. Kot je pojasnila, so z novelo želeli rešiti akutno vprašanje predvsem 200 študentov ljubljanske in primorske univerze, ki so se znašli v položaju, da bi 1. oktobra ostali brez statusa.

Cilj zakona je zaščititi pravice študentov, ki so se v prvi letnik vpisali v akreditirani študijski program, a mu je akreditacija med njihovim študijem potekla, visokošolski zavod pa ni vložil vloge za njegovo ponovno akreditacijo. Tako novela zakona javno veljavnost teh študijskih programov podaljšuje do 30. septembra 2018.

Novela visokošolske zavode obvezuje, da morajo z odločitvijo o prenehanju izvajanja posameznega programa seznaniti Nacionalno agencijo za kakovost visokega šolstva in ministra za izobraževanje, varuje pa tudi pravice študentov do javno veljavnega zaključka študija v programih s pretečeno akreditacijo.

Na problem neakreditiranih programov ljubljanske in primorske univerze, kjer je osem programov omenjenih univerz ostalo brez akreditacij, so naprej opozorili v krovni študentski organizaciji in na rektorski konferenci sredi septembra. Takrat je grozilo, da bo kar nekaj študentov, ki so obiskovali predavanja ali so diplomirali na programih brez akreditacije, ostalo brez javno veljavne diplome in statusa.

V razpravi so predlog novele podprle vse poslanske skupine, ker razrešuje akutno zagato študentov. A so hkrati opozorile na potrebo po celoviti sistemski rešitvi visokošolskega področja oz. čim prejšnjem sprejetju novega visokošolskega zakona, ki je že v pripravi.