Erjavec prestal interpelacijo NSi in SDS

Zunanjega ministra je podprlo 51 poslancev, proti pa jih je glasovalo 20. Erjavec: »Dan v parlamentu je bil izgubljen.«

Objavljeno
03. marec 2016 08.12
Š. P., STA
Š. P., STA
Ljubljana − Zunanji minister Karl Erjavec je danes uspešno prestal interpelacijo, v kateri sta mu opozicijski NSi in SDS očitali »zgrešeno zunanjo politiko«. Po 16-urni razpravi, ki se je začela včeraj ob 9. uri, je ministra je podprlo 51 poslancev, proti pa jih je glasovalo 20.

Da bi interpelacija uspela, bi jo morala podpreti večina od 90 poslancev. A je bilo pravzaprav že pred začetkom razprave jasno, da bodo poslanci koalicijskih strank SMC, Desus in SD podprli ministra Erjavca, za katerega razrešitev so glasovali le poslanci NSi in SDS. Poslanci ZL ga sicer niso podprli, a tudi niso podprli interpelacije in so se vzdržali. Glasovanja ob 1.25 se je sicer udeležilo 75 poslancev.

Opozicijski poslanci so ministru v razpravi očitali predvsem odgovornost za zaplete z arbitražo s Hrvaško pa tudi preveč prorusko in premalo prozahodno politiko, napačno kadrovsko politiko na zunanjem ministrstvu in številne druge napake, češ da zaradi njih ugled in položaj Slovenije v mednarodni skupnosti pešata. Erjavcu so očitali, da vodi »improvizirano, nedosledno, nejasno, nenačelno, neodločno, nerazumljivo in statično zunanjo politiko«.

Minister je vse očitke zavračal in menil, da gre za osebni napad nanj, da bi se oslabila vlada premiera Mira Cerarja. »Še malo, pa bi bil odgovoren za klimatske spremembe«, je dejal v sklepnem nagovoru poslancem. »Zakaj vprašanji Ljubljanske banke in meje nista bili rešeni že ob osamosvojitvi? Zdaj pa je kriv Erjavec?« je dejal minister.

»Ta interpelacija je bila vsebinsko prazna in nepotrebna, dan v parlamentu pa je bil izgubljen,« je še dodal Erjavec.

Pri zagovoru so ga v razpravi odločno branili poslanci koalicije, zlasti njegove stranke Desus, ki so svoje puščice uperili tudi v predsednika zunanjepolitičnega odbora DZ Jožefa Horvata in Mateja Tonina iz NSi. Erjavec je celo napovedal izpad te stranke iz parlamenta, potem ko jim »projekt« interpelacije ni uspel.

Tudi sicer so se v razpravi močno kresala kopja med NSi in zlasti stranko Desus. Horvat in Tonin sta med drugim tudi ocenila, da je koalicija razpravo obrnila v interpelacijo proti NSi, medtem ko minister Erjavec nikoli za nič ni odgovoren.

V NSi so sicer namigovali, da je Erjavec namerno sabotiral arbitražo v korist Hrvaške. Matej Tonin je napovedoval tudi zaupne dokaze, ki naj bi to potrjevali. Poslanci so jih pregledali na zaprtem delu seje ob koncu razprave, a spremembe odločitve na koncu niso prinesli, niti niso vidno vplivali na potek razprave, ki se je po kaki uri znova javno nadaljevala. Horvat je le dejal, da »zdaj ve«, da je bila v arbitražni aferi največja žrtev zdaj bivša slovenska agentka Simona Drenik, ki so ji skupaj z zdaj prav tako bivšim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem prisluškovali.

Predlagatelja Horvat in Andrej Šircelj (SDS) sta sicer ob koncu vztrajala, da Erjavec ni v celoti pojasnil očitkov iz interpelacije in da bi zato poslanci morali podpreti njegovo razrešitev. »Odgovori ministra so bili zminimalizirani in zbanalizirani,« je razpravo povzel Šircelj.