Nova koalicijska pogodba, nove fronte

Ena ključnih bitk se podobno kot ob konstituiranju vlade bije na področju energetike med siceršnjima zaveznicama PS in DL.

Objavljeno
07. januar 2014 18.05
Posodobljeno
07. januar 2014 20.00
Koalicija/Predsedniki strank
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Vladne stranke so med pisanjem novega koalicijskega sporazuma odprle več političnih front. Ena ključnih »bitk« se podobno kot ob konstituiranju vlade Alenke Bratušek na področju energetike bije med PS in DL, čeprav sta stranki zaveznici pri vprašanju usode projekta Teš 6.

Osnutek koalicijske pogodbe, ki ga je premierka Bratuškova (PS) pred novim letom poslala predsednikom koalicijskih partneric, po nekaterih informacijah poleg zakonov, ki naj bi jih vlada sprejela do konca mandata leta 2015, vsebuje tudi nekaj operativnih sprememb znotraj vlade. Med drugim selitev resorja za energetiko izpod ministrstva za infrastrukturo, ki spada v kvoto DL, pod ministrstvo za gospodarstvo v pristojnosti PS. Tako kot ideja o priključitvi zdaj samostojnega resorja za Slovence po svetu k ministrstvu za zunanje zadeve, čemur nasprotujejo v Desusu, tudi selitev energetike pod pristojnost največje vladne stranke za zdaj ostaja brez podpore.

Zbujene skupine pritiska

Predsednik SD Igor Lukšič opozarja, da sedanje besedilo koalicijske pogodbe še ne pomeni zavezujočega predloga. »Gre zgolj za non-paper dokument, namenjen spremljanju prvih odzivov,« je dejal na današnji tiskovni konferenci. V SD nasprotujejo kakršnikoli rekonstrukciji vlade. »Imam tolikšno politično kilometrino, da vem, da takšna napoved zamaje politično stabilnost. Takrat vsi ministri postanejo tarče grupacij, ki se navadno aktivirajo po volitvah in poskušajo uveljaviti svoj interes,« je argumentiral Lukšič. Zato bi bilo po njegovem bolje, če bi vlada še pred sprejetjem nove koalicijske pogodbe imenovala manjkajoča ministra za gospodarstvo in zdravje in se šele potem lotila pisanja reform na teh področjih.

Ljubljanski župan in ustanovitelj PS Zoran Janković je v zadnjem času vlado in premierko Bratuškovo večkrat kritiziral, da premalo uresničuje program najmočnejše koalicijske stranke, ki v pomembnem delu vključuje tudi spremembe energetske politike.

Selitev pristojnosti za omenjeni resor pod ministrstvo PS tako lahko razumemo kot poskus pomiritve znotrajstrankarskih odnosov. Janković koalicijske pogodbe danes ni hotel komentirati, ker da je ni videl niti na prednovoletnem srečanju na štiri oči s predsednico vlade.

Prvak SD Lukšič sicer ocenjuje, da med energetskimi »grupacijami« trenutno vlada »pat situacija«, saj nobeni ni uspelo prevladati. Svoj interes v energetiki pa ima tudi njegova stranka. V nasprotju s PS in DL, ki bi zaradi nerentabilnosti raje ustavili gradnjo Teš 6, bi v SD projekt raje dokončali. Revizije in ustavljanje investicije vsakokratne oblasti projekt Teš 6 namreč po Lukšičevem mnenju samo draži. »Če bi projekt ustavili, bi dobili najdražji spomenik v Evropi,« se strinja tudi predsednik Desusa Karl Erjavec.