Enotno dovoljenje za prebivanje in delo za tujce šele septembra

Novela zakona o tujcih zamika začetek izdaja enotnega dovoljenja za prebivanje in delo s 1. januarja na 1. september 2015.

Objavljeno
05. december 2014 15.01
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Državni zbor je danes po nujnem postopku s 55 glasovi za in štirimi proti sprejel vladno novelo zakona o tujcih.

Enotno dovoljenje za prebivanje in delo, ki bo nadomestilo dovoljenje za začasno prebivanje iz razloga zaposlitve ali dela, je uvedla že aprila sprejeta novela zakona o tujcih. Tujcem torej omogoča, da v enem postopku pridobijo tako dovoljenje za prebivanje kot za delo.

Izdaja enotnega dovoljenja je vezana na prilagoditev zakona o zaposlovanju in delu tujcev, s katero pa ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zamuja. Tako izdaja dovoljenj dejansko ne bi stekla pravočasno, zato so poslanci z danes sprejeto novelo preprečili pravno praznino, ki bi nastala zaradi tega.

Iz opozicijskih vrst je bilo ob tem slišati očitke, da je ponovno noveliranje zakona o tujcih predvsem potuha ministrstvu oz. ministrici Anji Kopač Mark, ki ni opravila tega, kar bi morala, čeprav je bilo na voljo dovolj časa. Od uveljavitve prejšnje novele pa do dneva, ko bi se novela morala začeti uporabljati, je namreč minilo osem mesecev.

Na ministrstvu za delo sicer zamudo opravičujejo z zamenjavo vlade, a po mnenju opozicije tudi to ne more biti izgovor, saj se ministrica in državni sekretarji na tem konkretnem ministrstvu niso menjali.

Kopač Mrakova se je že pred časom zavzela, da bi predlog novele zakona o zaposlovanju in delu tujcev šel v vladno proceduro do konca letošnjega leta. Novela bi tako lahko začela veljati do konca junija 2015.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic se je v razpravi strinjal, da odlog izdaje enotnih dovoljenj ni dobrodošel. Ker je v kratkem mogoče pričakovati zadnji opomin Evropske komisije, pa je pozval poslance, naj novelo sprejmejo.