Erjavca na seji o džihadistih ni bilo, Fank pa vendarle

Nadzorniki obveščevalcev o varnostnem položaju po nasilnih dogodkih po Evropi za novo leto in ravnanju policije

Objavljeno
08. januar 2016 11.51
Posodobljeno
08. januar 2016 11.51
Alenka
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana - Zunanji minister Karl Erjavec (Desus) je ravnal neprimerno, je soglasno odločila komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki se je zaradi ministrovih izjav v tem tednu o tujih bojevnikih, ki jih policisti odkrivajo med migranti, zjutraj sestala na nujni seji za zaprtimi vrati.

Erjavec jim je tik pred sejo poslal opravičilo, da ima druge obveznosti in ga v tiho sobo državnega zbora ni bilo, ni pa zagotovil, da bi zunanje ministrstvo na seji zastopal kdo drug in pojasnil predstavljene ministrove poglede.

Takšno ravnanje ministra, ko ne zagotovi vsaj drugega zastopnika, če ima sam obveznosti, je komisija ocenila kot neprimerno. So pa na sejo prišli obrambna ministrica Andreja Katič, predstavnika obeh obveščevalnih služb, državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic in tudi direktor policije Marjan Fank, čeprav so še dan prej iz policije imeli nekaj pomislekov o pristojnostih komisije za razpravo o ministrovih izjavah o policijskem preverjanju migrantov. Kot smo poročali, so s policije Erjavčeve izjavo o tujih borcih, ki da jih med migranti odkrivajo policisti, demantirali z opozorili, da so več oseb sicer osumili, da so sodelovale v spopadih na Bližnjem vzhodu, a nikomur tega niso dokazali.

Grims: Položaj je drugačen

Predsednik komisije Branko Grims (SDS) je po sejo opozoril, da so predstavnike zunanjega ministrstva pogrešali, ker je bil pogovor tudi o odprtih vprašanjih povezanih z očitnim koncem Schengna v Sloveniji in o sodelovanju s sosednjimi državami in celotne EU. Na seji so, je povzel Grims, ugotovili, da so se varnostne razmere precej spremenile zaradi nasilnega prednovoletnega in novoletnega dogajanja v več evropskih mestih. Predsedujoča evropski uniji Nizozemska je postavila cilj ustaviti migrantski tok, je povedal Grims in nadaljeval, da je vprašanje, kako hitro in kako se bo to zgodilo. O spornih Erjavčevih izjavah o tujih borcih, ki jih odkrivajo policisti pa je Grims povedal, da je bilo v Sloveniji odkritih nekaj deset borcev, ki so sodelovali v različnih aktivnostih na Bližnjem vzhodu, a nobeden ni bil zadržan, o njih so bile le obveščene druge države.

Iz vlade so poslance za zaprtimi vrati seznanili tudi s včerajšnjimi sklepi, da vlada ne namerava prevzeti odgovornosti in odločati o azilu za migrante, ki so čez Slovenijo le potovali v druge evropske države. Po Grimsovi oceni je država, ko jo je že prečkalo 400.000 ljudi, v slabem položaju, ker ni nujno, da bodo obveljale vladne interpretacije ureditve in naših obveznosti.

Prostestni odhod Dolinška

Manjši zaplet se je za zaprtimi vrati, kjer so poslanci razpravljali tudi o zaostritvi varnostnih razmer zaradi nasilnih novoletnih dogodkov v več evropskih mestih in poskusov vračanja migrantov iz evropskih držav v Slovenijo, zgodil na koncu. Marjan Dolinšek (SMC) je protestno zapustil sejo in s tem onemogočil glasovanje še o sklepu, da bo komisija na eni prihodnjih sej razpravljala o več kriminalističnih preiskavah v državnem zboru in dilemah, ali ni policija v teh postopkih prekoračila svojih pooblastil.

Dolinšek je sejo protestno zapustil, ker odločanje o tem ni bilo na dnevnem redu in se z vodenjem seje mimo pravil ni strinjal. Proti razpravi pa, če bo na dnevni red uvrščena pravilno, nima nič, je opozoril. Matjaž Nemec (SD), ki seje ni zapustil, pa je imel, kot je povedal po seji, pomisleke, ali bi bilo modro, če bo komisija za nadzor obveščevalnih služb o teh vprašanjih razpravljala kar na odprti seji, kar je predlagal predsednik Branko Grims.

Kot smo poročali, je policija nedavno preiskala poslanske prostore poslanca Andreja Širclja (SDS) in zaplenila del njegove elektronske koresponence v parlamentu, pri čemer je prišlo tudi do spora z vodstvom državnega zbora, koliko in kakšno elektronsko korespondenco policija sme zapleniti.

Pred tem je bila lani v parlamentu že odmevna preiskava prostorov nekdanje premierke Alenke Bratušek, ko je policija preverjala njeno samokandidaturo za evropsko komisarko, za kar sicer ni bila izvoljena.