Erjavec danes na delovnem obisku v Avstriji

Zunanji minister se bo srečal z avstrijskim kolegom in predsednikom države.

Objavljeno
20. marec 2012 09.32
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si
Ljubljana - Zunanji minister Karl Erjavec, ki je v ponedeljek že obiskal Zagreb, je danes na delovnem obisku v avstrijski prestolnici, poroča STA. Vodja slovenske diplomacije namerava še ta mesec obiskati vse sosednje države.

Po pričakovanjih bodo teme pogovorov z avstrijskimi sogovorniki dvostranski odnosi, predvsem položaj slovenske manjšine in gospodarsko sodelovanje, ter evropske in mednarodne teme, s poudarkom na Zahodnem Balkanu, Hrvaški in regionalnemu sodelovanju.

Karel Erjavec se bo poleg zunanjega ministra Michaela Spindeleggerja na Dunaju srečal tudi z avstrijskim predsednikom Heinzom Fischerjem.

Avstrija sodi med najpomembnejše zunanjetrgovinske partnerice Slovenije. Po število tujih naložb v Sloveniji pa je Avstrija na prvem mestu.

Uradna Ljubljana odnose med državama ocenjuje kot prijateljske in poglobljene, ki temeljijo na intenzivnem političnem dialogu na različnih področjih in ravneh.

Po podatkih urada vlada za Slovence v zamejstvu in po svetu živi glavnina slovenske manjšine v Avstriji na avstrijskem Koroškem, manjši del pa tudi na avstrijskem Štajerskem. Slovencev na avstrijskem Koroškem je po ocenah omenjenega urada vlade med 20.000 in 30.000, avtohtonih Slovencev na avstrijskem Štajerskem pa okoli 1500.