Erjavec: Desus odhaja iz vlade 22. februarja

Predsednik Desusa Karl Erjavec je zavrnil Janševe ideje o izhodu iz politične krize: volilna zakonodaja ni problem.

Objavljeno
25. januar 2013 08.04
Desus
Zoran Potič, Anže Božič, notranja
Zoran Potič, Anže Božič, notranja

Ljubljana – Potem ko se je predsednik vlade Janez Janša po seji vlade na novinarski konferenci vendarle odzval na pozive treh koalicijskih partnerjev in na odhod Državljanske liste iz vlade, je predsednik Desusa Karl Erjavec zavrnil Janševe ideje o izhodu iz politične krize: »Zanimivo, da se vedno, kadar je v težavah, loti iste teme – volilne zakonodaje. Ta ni največji problem. Namesto teh odgovorov smo poslušali stare zgodbe o tem, kako bi bil večinski sistem najboljši.«

Erjavec bo 22. februarja – do takrat bodo poslanci po njegovih ocenah že lahko ratificirali pristopno pogodbo Hrvaške k EU – odstopil s položaja zunanjega ministra.

V trojčku DL, SLS in Desus so se, pravi Erjavec, že usklajevali o naslednjih potezah. Najprej se bodo poskušali z opozicijsko PS dogovoriti o popolnem umiku Zorana Jankovića iz stranke – ljubljanski župan je takšno možnost včeraj izrecno zavrnil –, da bi skupaj lahko vložili konstruktivno nezaupnico in oblikovali prehodno projektno vlado. Druga možnost je, da bo »trojček« predlagal spremembo zakona o vladi, po kateri bi vlada po odstopu več kot polovice ministrov, avtomatično padla.

PS pa je včeraj predlagala dogovor strank o projektni vladi. »Nismo še razmišljali o tem, kdo bi to vlado sestavljal in kdo bi katerega ministra imenoval. Vsebina je v tem trenutku precej pomembnejša od strankarskih ali osebnih interesov,« je dejala Alenka Bratušek, ki začasno vodi stranko ter ki vse vodje parlamentarnih strank in poslanskih skupin vabi na bilaterna srečanja.