Erjavec in Jasnič pred internimi volitvami na nož

V Desusu spet burno Generalni sekretar predsedniku očita, da ni plačeval članarine, a je vseeno živel na račun stranke.

Objavljeno
24. januar 2013 22.27
Slovenija Ljubljana 24.01.2013 - Izvrssni odbor stranke DeSUS. Na sliki Karl ERJAVEC. Foto: Leon Vidic/Delo
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – Komaj so se v stranki upokojencev pomirile strasti med nasprotniki in zagovorniki njihovega sodelovanja v vladi, že jih je politična kriza spet razdelila. Zaradi različnih idej, kako in kdaj zapustiti koalicijo, sta se pred marčnim volilnim kongresom v ostro besedno vojno spustila tekmeca za položaj predsednika stranke Karl Erjavec in Ljubo Jasnič.


Vrh Desusa je včeraj potrdil predlog svojega prvaka Erjavca in sklenil, da bo stranka 5. februarja sprejela odločitev o odhodu iz koalicije. Ministra iz njihovih vrst – poleg Erjavca tudi minister za zdravje Tomaž Gantar – pa bosta 22. februarja tudi formalno vložila odstopni izjavi. Zunanji minister namreč pričakuje, da bo DZ v tem času potrdil pridružitveni sporazum Hrvaške k EU. »Sicer bi nam lahko Hrvaška zgodovinsko zamerila, da je Slovenija izkoristila politično krizo in preprečila njen vstop v Unijo,« je argumentiral predsednik Desusa.

Sredi politične krize pa v stranki vzporedno poteka še en proces – predvolilni boj za primat v Desusu. Zadnje čase že tako hladne odnose med vodilno dvojico stranke je namreč še poslabšala poteza Desusovega generalnega sekretarja Jasniča, ki je iz kabineta predsednika vlade izstopil že v sredo. Erjavec mu je očital, da je ravnal mimo stranke ter da je »očitno ugotovil, da februarske plače tako ali tako ne bi več dobil«.

Protestno pismo

Jasnič je takšno izjavo označil za žaljivo in nesprejemljivo, saj da si je pokojnino prislužil že s 43 leti dela, in Erjavcu vrnil z dopisom. V njem mu med drugim očita, da kot predsednik ni plačeval članarine ter da je po odstavitvi iz vlade Boruta Pahorja na račun stranke še leto dni prejemal ministrsko plačo z vsemi dodatki, od vožnje na delo do regresa in malice, pri čemer pa da sploh ni hodil na delo.

»Zato sem se tudi odločil za kandidaturo. Karl Erjavec je stranko vodil predolgo in očitno izgubil ves stik z realnostjo,« je bil oster Ljubo Jasnič. Če ne bo izvoljen, je napovedal, da se bo s Kersnikove, s sedeža stranke, »z veseljem preselil na Kolodvorsko, kjer je zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje«.

Kritike finančnika Desusa pa v ožjem vodstvu stranke za zdaj ostajajo precej osamljene. Strankini poslanci s Francem Juršo na čelu namreč trdno podpirajo Erjavca. Na njegovi strani je tudi večina preostalega esteblišmenta stranke, Jasnič pa stavi predvsem na podporo lokalnih organizacij Desusa. Omenjenega konflikta sicer na včerajšnjem izvršnem svetu stranke po naših informacijah niso izrecno problematizirali, Spomnimo, Jasnič je odhod iz kabineta premiera napovedal že pred pol leta, češ da se bo bolj posvetil delu v stranki.