Erjavec in Pusićeva začela pogovore na gradu Strmol

Namen srečanja je uskladiti vsebino pisem, s katerima naj bi zagnali pogajanja naslednic o vprašanju prevzema jamstev SFRJ.

Objavljeno
05. julij 2013 12.23
Strmol
Mo. B., Delo., STA
Mo. B., Delo., STA

Cerklje na Gorenjskem - Zunanja ministra Slovenije in Hrvaške Karl Erjavec in Vesna Pusić sta se danes v navzočnosti finančnih strokovnjakov Zdravka Rogića in Franceta Arharja sestala na gradu Strmol. Namen srečanja je uskladiti vsebino pisem, s katerima naj bi v okviru nasledstva znova zagnali pogajanja naslednic o vprašanju prevzema jamstev SFRJ za stare devizne vloge.

Gre za skupni pismi za Banko za mednarodne poravnave v Baslu in za zunanje ministre ostalih držav naslednic, v katerem jih bosta ministra pozvala k nadaljevanju pogajanj v skladu s sporazumom o nasledstvu.

S tem želijo doseči čimprejšnjo rešitev problematike deviznih vlog varčevalcev LB na Hrvaškem v okviru sporazuma o nasledstvu, kot sta se državi dogovorili v memorandumu o reševanju vprašanja LB, ki sta ga premiera sklenila 11. marca.

Sporazum o nasledstvu iz leta 2001 določa, da pet naslednic na pogajanjih v Baslu doseže dogovor o prevzemu jamstva federacije nekdanje SFRJ za devizne vloge občanov. Slovenija je devizne varčevalce bank s sedežem v bivših republikah na svojem ozemlju po razpadu SFRJ poplačala po teritorialnem načelu, Hrvaška, ki je samo dolg dela varčevalcev LB prevzela v javni dolg, pa sedaj LB in NLB toži preko dveh bank na Hrvaškem, ki ju je za tožbe pooblastila. Ker je bilo to dejstvo ovira za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU v slovenskem parlamentu, sta nato premiera sklenila omenjeni memorandum.

V memorandumu sta se vladi dogovorili, da bosta problematiko LB na Hrvaškem reševali v okviru nasledstva in ne na sodiščih. Dogovorili sta se tudi, da bodo do celovite rešitve vprašanja mirovali vsi sodni postopki, ki so bili proti LB in NLB sproženi pred hrvaškimi sodišči, in da ne bodo sprožali novih postopkov. Kljub temu se postopki na hrvaških sodiščih nadaljujejo.

Hrvaška vlada trdi, da je zavezo iz memoranduma izpolnila, ko je dala navodila bankam, naj ustavijo sodne postopke. Še vedno pa ni umaknila pooblastil omenjenima bankama - Zagrebački banki in Privredni banki Zagreb - za tožbe za prenesene devizne vloge.

Po podpisu memoranduma je DZ nato ratificiral pristopno pogodbo, Hrvaška pa je 1. julija postala 28. članica EU.

Današnje srečanje ministrov in ekspertov naj bi predvidoma trajalo do 13. ure, ko bosta ministra novinarje seznanila z doseženim.