Erjavec in Steinmeier o begunski in ukrajinski krizi

Zunanji minister je gostil nemškega kolega, s katerim sta izmenjala stališča o ključnih mednarodnih vprašanjih.

Objavljeno
01. maj 2015 19.19
BELGIUM-EU-POLITICS
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Ljubljana – Zunanji minister Karl Erjavec je danes gostil nemškega kolega Frank-Walterja Steinmeierja, s katerim sta izmenjala stališča o ključnih mednarodnih vprašanjih, med drugim o migrantskih pritiskih na EU v Sredozemlju. Za preprečevanje begunskih tragedij pa kot ključno vidita stabilizacijo Libije, od koder se večina beguncev odpravi čez Sredozemlje.

Steinmeier je v izjavi za medije povedal, da sta se z Erjavcem pogovarjala o tem, kateri koraki so potrebni za preprečitev begunskih tragedij v Sredozemlju, kot je bila tista, ki je nedavno terjala 800 migrantskih življenj.

»Dolžni smo izboljšati in okrepiti naše reševanje na morju. Treba je organizirati boljše sodelovanje policij držav, da bi razbile mreže tihotapcev ljudi. Uspešni bomo šele, ko bomo Libijo, ki je najbolj pomembna tranzitna država za begunce, ki prečkajo Sredozemlje, in je raj za tihotapce ljudi, stabilizirali,« je povedal Steinmeier in dodal, da je zato potrebna polna podpora tistim, ki se v nemirni Libiji zavzemajo za vzpostavitev vlade nacionalne enotnosti. Trenutno v Libiji na nasprotnih bregovih stojita dve vladi in dva nasprotujoča si parlamenta, oborožene milice pa se borijo za prevlado.

Minimalen vpliv Rusije na Srbijo

Ministra sta govorila tudi o Zahodnem Balkanu in evropskih perspektivah teh držav. Steinmeier je izrazil hvaležnost Sloveniji za tesno sodelovanje glede vseh vprašanj, povezanih s to regijo.

»Želiva si, da se evropska perspektiva v državah Zahodnega Balkana ohrani in na različne načine poskušamo zagotoviti, da posamezne države ne bodo v prevelikem neskladju pri procesu približevanja EU,« je povedal nemški minister.

Glede morebitnega vpliva Rusije, ki je z EU trenutno v slabih odnosih zaradi svoje vloge v Ukrajini, na Zahodnem Balkanu, predvsem na Srbijo pri približevanju EU, pa je Erjavec izrazil prepričanje, da je minimalen.

»Če bodo države iz te regije izvajale reforme, ki so potrebne za članstvo v EU, potem tukaj tega vpliva ni,« je povedal Erjavec in omenil, da mu je ruski kolega Sergej Lavrov med lanskim obiskom v Moskvi zagotovil, da je približevanje EU srbska notranja zadeva in se Rusija s tem ne ukvarja.

Decentralizacija Ukrajine

Ministrska kolega sta se pogovarjala tudi o ukrajinski krizi. Erjavec je za razrešitev tega spora izpostavil uveljavitev mirovnega dogovora iz Minska. Po njegovem morata obe strani vložiti potreben trud. Ukrajinska vlada mora izvesti reformo decentralizacije države, ki jo zahtevata separatistični regiji Doneck in Lugansk. Rusija mora po drugi strani konstruktivno vplivati na proruske separatiste.

Erjavec in Steinmeier sta oba poudarila še tesne odnose Nemčije in Slovenije tako na gospodarskem kot političnem področju. Erjavec je izpostavil, da imata državi skoraj deset milijard evrov vredno blagovno menjavo. Steinmeier pa je poudaril, da je Nemčija tesna partnerka Slovenije, njena najpomembnejša trgovinska partnerica in da v Sloveniji deluje več kot 570 nemških podjetij. Izrazil je upanje po še tesnejšem gospodarskem sodelovanju v prihodnje.

Steinmeierja je danes sicer sprejel še predsednik republike Borut Pahor. Sogovornika sta se strinjala, da so dvostranski odnosi med državama odlični. Med pogovorom sta največ pozornosti posvetila Zahodnemu Balkanu in konfliktu v Ukrajini.

Po pogovoru sta Pahor in Steinmeier v kristalni dvorani predsedniške palače pozdravila skupino obiskovalcev, ki so se ob današnjem prazniku dela udeležili dneva odprtih vrat, so sporočili iz Pahorjevega urada.