Erjavec: »Iskanje komisarja povzroča velike politične napetosti«

Zunanji minister meni, da mora imeti evropski komisar širšo podporo koalicije in odobritev stranke Mira Cerarja.

Objavljeno
22. julij 2014 19.20
Posodobljeno
22. julij 2014 19.20
Državnozborske volitve, DeSUS, K.Erjavec
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Bruselj - Kandidat za evropskega komisarja mora imeti čim širšo podporo znotraj koalicije in tudi podporo Stranke Mira Cerarja, je poudaril zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle.

Erjavec je najprej pojasnil, da še niso imeli nobenih uradnih pogovorov ne v koaliciji ne s Cerarjem. Po njegovo, pa bi bilo treba najti osebo, ki bi pridobila čim širši konsenz v koaliciji in tudi podporo zmagovalne Stranke Mira Cerarja (SMC). »To je zelo pomembno, ker vidimo, da postopek iskanja komisarja povzroča kar velike politične napetosti,« je dodal.

Na vprašanje, ali ga zanima ta položaj oziroma ali je eden od morebitnih kandidatov, je odgovoril: »Lahko povem samo to, da sem že večkrat dobil te namige, ne samo doma, tudi tukaj v Bruslju, danes spet, vendar moram reči, da ni sprejeta nobena odločitev.«

Erjavec ni želel ugibati, ali bodo o tem v četrtek razpravljali na vladi, »prespimo, pa bomo videli«.

Potočnik, Bratušek, tretja oseba ...

Prav tako Erjavec ni želel komentirati možnosti, da bi vlada predlagala premierko Alenko Bratušek, ki opravlja tekoče posle, ali sedanjega komisarja za okolje Janeza Potočnika. 

»Vse je odvisno od tega, kakšen konsenz bo dosežen. Ne smemo si delati utvar, da odločitev ni politična. Tudi mesto komisarja je politična funkcija. Prepričan sem, da bo zrela politika povedala, katera oseba je primerna - gospod Potočnik, gospa Bratušek ali tretja oseba,« je dejal.