Cerar vladi za evropskega komisarja predlaga Potočnika

Kandidat za komisarja je tudi Karl Erjavec, ki je hkrati kandidat še za predsednika DZ.

Objavljeno
29. julij 2014 11.40
Posodobljeno
29. julij 2014 12.33
Karel Erjavec
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., Mo. H., notranja politika
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, An. B., Mo. H., notranja politika

Ljubljana − Stranke, ki se dogovarjajo za prevzem vlade, se danes usklajujejo o osnutku koalicijske pogodbe, ki ga pripravlja SMC. Usklajevanja potekajo tudi o evropskem komisarju.

Iz SMC so danes sporočili, da vladi predlagajo, naj kot edinega slovenskega kandidata za evropskega komisarja predlaga sedanjega komisarja Janeza Potočnika.

»Zahvaljujem se Stranki Mira Cerarja za današnje izkazano zaupanje, kakor tudi ljudem za podporo, ki je bila razvidna iz nedavnih javnomnenjskih raziskav. To zaupanje in podporo razumem kot priznanje za dosedanje trdno in pošteno delo,« je zapisal Potočnik v izjavi za STA.

»V primeru formalnega predloga Slovenije za mojo kandidaturo, bom seveda z enakim pristopom in delom, ki bo tako v korist Evropske unije kot tudi Slovenije, odgovorno nadaljeval tudi v prihodnje,« je obljubil.

Potočnik še vedno brez podpore SD in Zaab

Predsednica vlade v odhodu Alenka Bratušek je po koalicijskem sestanku znova poudarila, da Slovenija premore še kakšnega primernejšega kandidata od aktualnega Potočnika, ki ima že drugi mandat in je po mnenju Cerarja najprimernejši. Kot je še poudarila, je na nek način razočarana, »ker Cerar ni uspel najti nobene ženske.«

Nad Potočnikom niso navdušeni niti v SD. Dejan Židan je danes dejal, da ne podpirajo možnosti, da se v Bruselj pošlje več imen, niti ne, da se tretjič predlaga istega komisarja.

Cerar je po koncu današnjih koalicijski pogajanj komentiral tudi možnost, da Potočnik ne bo potrjen za evropskega komisarja. A kot je dejal Cerar, bodo pri tem predlogu vztrajali, saj je daleč najbolj primeren in že uveljavljen na ravni evropske komisije, posledično pa bi lahko dobil močnejši resor.

Erjavec za predsednika DZ ali EU komisarja?

Možnost, da bi bil kandidat za evropskega komisarja, je danes dopustil tudi Karl Erjevac, ob tem ko je sporočil, da je tudi kandidat za predsednika državnega zbora − »ni nujno da za ves mandat«.

Po Erjavčevih besedah je dogovorjeno, da Desus kot druga najmočnejša stranka v koaliciji dobi mesto predsednika DZ. Na neformalnih pogovorih sta se s Cerarjem dogovorila, da bo Erjavec kandidat za predsednika DZ, a je treba, kot je poudaril Erjavec, počakati do petkove ustanovne seje DZ, povzema STA. Pred dnevi je zatrdil, da ga mesto predsednika DZ sicer ne zanima, nato pa je danes pojasnil, da v politiki pač »ne odločaš sam«.

Erjavec se sicer že dlje časa omenja tudi kot kandidat za evropskega komisarja: »Res je, da sem nekako tudi kandidat, zlasti ko gre za področje širitve. V preteklih mesecih sem dobil tudi iz Bruslja kar večkrat namig v tej smeri. Vendar pa to ne pomeni, da je s tem že podan konkreten predlog. O tem bo odločala vlada, mislim pa, da je dobro, da se doseže čim širši konsenz.«

Matjaž Han (SD) je danes po koalicijskem sestanku dejal, da bodo Erjavca podprli za predsednika DZ, »če ga pač ne bodo že pred tem za komisarja«. Predsednik stranke Dejan Židan pa kasneje, da je Erjavec izkušen politik in zato primeren za vodenje državnega zbora. Na vprašanje, ali bi bil lahko Erjavec kandidat za evropskega komisarja, Židan ni želel odgovoriti. Dejal je, da je  SMC predlaga Potočnika, oni pa so že podali svoje predloge, za katerimi še vedno stojijo.