Erjavec na zagovoru pri Cerarju

Minister za zunanje zadeve je moral premierju pojasniti postopek imenovanja veleposlanika v Vatikanu.

Objavljeno
13. november 2014 19.07
tlo*Erjavec
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Zunanji minister Karl Erjavec je moral danes premierju Miru Cerarju pojasnjevati domnevno sporen postopek imenovanja slovenskega veleposlanika v Vatikanu, ker naj bi razveljavil že dva razpisa in razpis nato priredil za Tomaža Kunstlja.

»Minister Erjavec je predsedniku vlade zagotovil, da je postopek potekal povsem zakonito, mora pa ministrstvo za zunanje zadeve premierju pripraviti še pisno informacijo,« so pojasnili v kabinetu predsednika vlade. Roka za pisno pojasnilo Cerar ni postavil.

Erjavec je po sestanku s Cerarjem medijem pojasnil še, da je Cerar pojasnila zahteval, »ker mediji vrtijo to zgodbo, češ da je postopek nepravilen«. »Lahko zagotovim, da je postopek zakonit, v skladu z zakonom o zunanjih zadevah,« je poudaril minister.

Dodal je, da je minister za zunanje zadeve tisti, ki se odloči, ali bo predlagal kandidata za veleposlanika v potrditev vladi ali ne. »Na podlagi dveh razpisov sem se odločil, da ne bom predlagal nikogar, ker je veleposlaništvo pri Svetem sedežu eno najbolj pomembnih in ocenjujem, da potrebujemo osebo, ki ima veliko izkušenj, tudi veleposlaniške,« je še poudaril Erjavec in zatrdil, da tudi ni problem, da veleposlanik Kunstelj ne govori italijanskega jezika, saj so v Vatikanu uradni jeziki tudi drugi.

Poudaril pa je še, da postopek imenovanja veleposlanika v Vatikanu še ni končan. »Postopek se zaključi, ko predsednik republike to podpiše,« je dejal Erjavec.

Erjavca tudi ne skrbi, da bi se moral zagovarjati pred Komisijo za preprečevanje korupcije. »Nihče ne more prisiliti ministra za zunanje zadeve, da je nekdo primeren kandidat, če jaz mislim, da ni,« je dejal.

Na zunanjem ministrstvu so sicer za STA pojasnili, da je vlada 29. oktobra že sprejela »sklep o določitvi predloga za postavitev izrednega in pooblaščenega veleposlanika pri Svetem sedežu«, formalno pa so opozorili, da je postopek do pridobitve soglasja države sprejemnice zaupne narave. Mandat naj bi sicer nastopil prihodnje leto.

Razpisni pogoji so se spremenili

Kunstelj je sicer položaj kandidata za veleposlanika zasedel šele na tretjem razpisu, potem ko so bili razpisni pogoji spremenjeni tako, da se ni več zahtevalo znanja italijanščine, ampak le »znanje angleškega in drugega tujega jezika na višji ravni«.

Kot so za STA pojasnili tudi na zunanjem ministrstvu, so se na prvi in drugi razpis prijavili po štirje kandidati. »Komisija za pripravo mnenja je predstojniku po obravnavi kandidatov na prvem in drugem razpisu predlagala, da se razpis ponovi, saj je ocenila, da glede na zelo specifično in subtilno delovno mesto, med prijavljenimi ni kandidata, ki bi ga komisija lahko brez zadržkov predlagala predstojniku kot najprimernejšega kandidata za imenovanje za vodjo predstavništva RS pri Svetem sedežu v Vatikanu,« so zapisali.

Kunstelj je sicer pri prvih dveh razpisih celo vodil razpisno komisijo za vodjo položaja, za katerega je zdaj glavni kandidat. Nekateri mediji zato njegovo prijavo že ocenjujejo za »samoprijavo« na položaj. Pri tretjem razpisu se je sicer kot kandidat izločil iz obravnave, so zagotovili na ministrstvu.

Karierni diplomat Tomaž Kunstelj je sicer izkušen diplomat. Na MZZ je od leta 1993 in je opravljal več pomembnih dolžnosti. Med drugim je bil generalni sekretar na ministrstvu, vodja kabineta ministra, šef diplomatskega protokola in veleposlanik v Kanadi.