Erjavec ne izključuje možnosti odstopa

Zagreb se medtem pripravlja na odstop od arbitraže. Janša: Kdaj bo srečanje Cerar-Milanović?

Objavljeno
26. julij 2015 13.53
Minister Karl Erjavec prihaja na redno sejo vlade v Ljubljani 24.aprila 2014.
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Kranjska Gora - Zunanji minister Karl Erjavec danes v prvi izjavi po izbruhu prisluškovalne afere, povezane z arbitražo o meji s Hrvaško, ni izključil možnosti odstopa. »Vse opcije so odprte,« je po nekaj dnevnem molku dejal novinarjem ob robu slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem.

»Če vodja opozicije meni, da bi moral odstopiti, potem je o tej možnosti treba razmisliti,« je še dejal Erjavec, ki se jutri sreča s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. »Če bo Cerar zahteval, da odstopim, bom,« je še dejal danes.  Erjavecje sicer zatrdil, da so bili tarča prisluškovanja zasebni telefoni in ne telefoni zunanjega ministrstva.

Zunanji minister je še povedal, da je bil ob izbruhu afere zelo presenečen. »Zlasti se mi postavlja vprašanje, kako je bilo možno prisluškovanje, ker je šlo za domače telefone. Bolj bi me skrbelo, če bi se to zgodilo na zunanjem ministrstvu, ker bi se vprašal, kakšno varovanje imamo,« je še dejal. Za novinarje je spregovoril po slovesnosti ob Ruski kapelici pod Vršičem, ki se jo je sicer udeležil tudi ruski premier Dmitrij Medvedjev (intervju z njim smo objavili v Sobotni prilogi Dela).

Na Erjavčevo izjavo se je odzval predsednik SDS Janez Janša. »Bilo bi higienično, če bi Erjavec odstopil,« je zapisal na družbenem omrežju Twitter. Janša je sicer že včeraj ob začetku letnega tabora SDS v Lepeni v zvezi z najnovejšimi zapleti glede arbitražnega reševanja vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško Erjavca pozval k odstopu.

Janša se sicer sprašuje še, kdaj lahko pričakujemo srečanje med Cerarjem in hrvaškim premierom Zoranom Milanovićem ali med predsednikoma držav. »Bil bi že čas, ali pa vsem spor ustreza?,« je še zapisal Janša na Twitterju. 

Zunanji minister je zavrnil ugibanja, da je sam vedel za pogovore med arbitrom Jernejem Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik, ko je pred časom v intervjuju dejal, da je po neformalnih informacijah optimist, da bo arbitražno sodišče Sloveniji določilo stik z odprtim morjem. »Moje izjave so bile na podlagi pogovorov z odvetniki,« je zatrdil.

Dejal je še, da bo Desus v skladu z dogovorom predlog imena novega slovenskega arbitra, ki bo zamenjal Sekolca, premierju posredoval do ponedeljka.

Hazu: Slovenija bistveno kršila sporazum

Hrvaška akademija znanosti in umetnosti (HAZU) je medtem ocenila, da sta Slovenija in Sekolec bistveno kršila arbitražni sporazum. Zato je Zagreb pozvala, naj za zaščito nacionalnih interesov pri reševanju spora o meji v skladu s pravili mednarodnega prava sprejme pravne ukrepe.

»Z ravnanjem Slovenije in arbitra, ki ga je imenovala v arbitražo za reševanje mejnega spora s Hrvaško, je bil bistveno kršen arbitražni sporazum ter temeljna načela neodvisnosti, nepristranskosti in zadržanja strani v sporu od vsakega vplivanja na arbitre izven pravil postopka, na čemer temeljijo vsi arbitražni postopki«, je v izjavi sporočil HAZU.

Ocenili so, da je s tem dejanjem in »očitno nesprejemljivim načinom vpliva slovenskega arbitra na druge arbitre dogovorjeni način arbitriranja izgubil vsak smisel za uresničitev naloge, ki je zaupana arbitražnemu sodišču.«

Zagreb se pripravlja na odstop od arbitraže

Jutarnji list v današnji izdaji navaja informacije neimenovanega vladnega vira, da naj bi Zagreb imel že dva načrta za odstop od arbitraže. Že jutri naj bi bilo jasno, ali se bo Hrvaška odločila za skrajno različico in takoj odstopila od arbitraže ali pa bo postopek izpeljala postopoma. V drugem primeru bi Sabor najprej sprejel sklep o zamrznitvi arbitraže, zatem bi hrvaški arbiter Budimir Vukas odstopil, sabor pa bi na koncu na predlog vlade izglasoval odločitev o razvezi arbitražnega sporazuma.

Neimenovani vladni vir še dodaja, da bo sabor na dvodnevnem izrednem zasedanju v sredo najprej razpravljal o novonastalih razmerah, povezanih z arbitražo, in vlado pozval, da glede tega predlaga rešitev. Vlada bi na četrtkovi redni seji potem predlagala odločitev ali o takojšnjem odstopu od arbitraže ali pa zamrznitvi, eno ali drugo odločitev pa bi popoldne potrdil sabor, piše MMC.

***

Potek afere Prisluškovanje

Slovenski član arbitražnega sodišča Jernej Sekolec je o podrobnostih z zaupnih razprav pri predsedniku sodišča Gilbertu Guillaumeu obveščal slovensko zunanje ministrstvo oziroma agentko Simono Drenik, med drugim tudi o tem, da je Slovenija na morju dobila vse, kar je hotela, je v sredo poročal hrvaški časopis Večernji list.

Po razkritju je sledila ofenziva hrvaške politike za ustavitev arbitražnega postopka, slovenska stran pa je bila ob novicah o objavljenih posnetkih prisluškovanja in izjavah hrvaških politikov zadržana. Objava posnetkov prisluškovanja bo imela dolgoročne posledice za obe državi na več ravneh, zatrjujejo analitiki. Prva se je že zgodila: arbitražni sodnik Sekolec in agentka Drenikova sta dan po objavi posnetkov odstopila.

Slovenija mora kandidata za novega arbitra predlagati v 15 dneh.

V dosje smo zbrali prispevke, ki prikazujejo potek afere, pojasnjujejo in komentirajo njeno ozadje.