Erjavec: Nepremičninskega davka ne podpiramo

Zakon, ki bo danes potrjen v vladi, nima zagotovljene večine v parlamentu. Kljub popravkom ni soglasja v koaliciji.

Objavljeno
17. oktober 2013 00.33
T. S., An. B., notranja politika
T. S., An. B., notranja politika
Ljubljana – Potem ko so si zadnje dni podajali kljuke pisarn na Gregorčičevi predstavniki interesnih skupin – danes  tudi verskih skupnosti in upokojencev –, je vlada pri predlogu kontroverznega davka precej popustila. Kljub temu Karl Erjavec pravi, da Desus zakona danes ne bo podprl.

Predsednica vlade Alenka Bratušek se je danes srečala s predstavniki Zveze društev upokojencev, ki so bili s ponujenim kompromisom – da bi tisti, ki dobivajo manj kot 450 evrov pokojnine, plačali samo polovico davka – zadovoljni. »Konflikta z vlado ne vidimo več. Opozorili smo na določene anomalije tega zakona, ampak ostaja tudi možnost pritožbenih postopkov, da se bo lahko še kaj uredilo,« je povedal podpredsednik društva Anton Donko. Toda zvečer nam je Karl Erjavec iz Moskve sporočil, da po njegovih informacijah upokojenci nepremičninskega davka še vedno ne podpirajo, zato je proti tudi Desus. To pomeni, da zakon, ki bo danes potrjen v vladi, nima zagotovljene večine v parlamentu.

Vlada je sicer medtem privolila v številne popravke. Ključna sprememba je, da bo davčna osnova za stanovanjske nepremičnine 80 ali 85 odstotkov ocenjene vrednosti, in ne 100 odstotkov, kot je predvideval prvotni predlog. Novost je tudi možnost tako imenovanega davčnega posojila za tiste, ki davka ne bi bili sposobni plačati. Premierki danes ni uspelo doseči dogovora s predstavniki verskih skupnosti. RKC, Evangeličanska cerkev in Islamska skupnost namreč pričakujejo, da vlada v celoti odstopi od obdavčitve sakralnih objektov, ta pa je pripravljena le znižati stopnjo z 0,5 na 0,3. Zakonu pa nasprotujejo tudi kmetje, občine, obrtniki in celo gasilci.