Čedalje močnejši pritisk na stranko upokojencev

Prav zaradi afere Spričevalo je odstopilo 25 članov stranke Desus, napovedujejo pa celo poskus sklica izrednega kongresa.

Objavljeno
09. marec 2012 14.09
Posodobljeno
09. marec 2012 14.15
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – »Zaskrbljeni, nezadovoljni, začudeni,« so lokalni predstavniki Desusa zaradi odzivov Ivana Simčiča in Karla Erjavca na ugotovitve tožilstva in protikorupcijske komisije, da spričevalo njihovega poslanca ni pristno. Vodstvo stranke se bo sestalo prihodnji teden.

Da je zadeva že prerasla strankarske okvire, sta dala vedeti tudi sicer zelo različna odziva predsednika države in predsednika vlade. Danilo Türk je poslancu Desusa jasno sporočil: »Zdaj ima priložnost, da izkaže svoj odnos do etike in morale v politiki in javnem življenju nasploh. Njegova stranka in državni zbor imata priložnost, da na konkretnem primeru pokažeta svoj odnos do vprašanja verodostojnosti in legitimnosti poslanca, to je do enega ključnih vprašanj politične etike, morale in politične kulture.«

Janez Janša pa je v govoru ob odprtju znanstvenega simpozija ob 80. obletnici rojstva Jožeta Pučnika poudaril dvojna merila ljubljanske univerze.»Danes se celotna država ukvarja s spričevalom neke srednje šole in je to velikanski problem. Iste institucije pa so Pučniku vzele in zatajile diplomo, da jo je moral v tujini še enkrat delati, za kar se mu niso niti opravičili,« je izjavil premier.

Molčeči poslanci

V odsotnosti Simčiča – v parlament ga uradno ni bilo zaradi bolezni – so o domnevno ponarejenem spričevalu sarajevske gostinsko turistične-šole danes znova razpravljali v poslanski skupini Desusa. »Ivan Simčič ostaja naš poslanec vse do takrat, ko pravosodni organi ne bodo presodili, da to spričevalo ni pristno in da ga je ponaredil on,« je strankarskega kolega znova podprl vodja poslanske skupine Franc Jurša. Drugih pet poslancev Desusa danes v DZ ni hotelo odgovarjati na vprašanja o pravilnosti ravnanja poslanca in stranke. Neuradno pa je bilo med nekaterimi slišati, da afera Spričevalo dolgoročno škodi stranki in da bi moral poslanec Simčič ravnati bolj načelno.

Lokalni odbori zahtevajo ukrepe

Bolj neposredni so bili člani Desusovih lokalnih odborov; najbolj v Desusovem južnoprimorskem odboru, od koder prihaja Ivan Simčič in kjer je prav zaradi afere Spričevalo odstopilo 25 članov stranke, napovedujejo pa celo poskus sklica izrednega kongresa. Tudi drugod v lokalnih odborih mnogi niso zadovoljni z zapravljanjem ugleda, ki se dogaja Desusu. »Ta možakar bi do zdaj že iz Amerike peš lahko prinesel spričevalo ali potrdilo tiste šole, ki jo je obiskoval,« je dejal predsednik pomurskega odbora stranke Franc Pižmoht.

Podobno razmišljajo tudi v Desusovem severnoprimorskem odboru. »Če je ravnal narobe, ne bi smeli oklevati z morebitnimi nadomestnimi volitvami, tudi za ceno enega poslanca manj. Stranka bi s takšnim načelnim dejanjem namreč več pridobila kot izgubila,« je povedal tamkajšnji predsednik lokalne organizacije Bojan Bratina. Vodstvo stranke se bo zato na začetku prihodnjega tedna dogovorilo, kako ukrepati, po tem pa se bodo predvidoma soočili še z nezadovoljnim »terenom« stranke.

Malo kritik na račun Erjavca

Skoraj nihče pa s prstom ne pokaže na predsednika stranke Karla Erjavca. Ta namreč Simčiča brezpogojno zagovarja, češ da o krivdi lahko odloči le sodišče, čeprav je jasno, da je zadeva pravno že zastarala. »Rešitev je v prvi vrsti v rokah Simčiča osebno in tistih, ki so ga predlagali za poslanskega kandidata,« meni predsednik ljubljanskega pokrajinskega odbora Pavel Brglez.

Nasprotno pa opozarja nekdanji pomembni član Desusa Franc Žnidaršič, ki opozarja prav na odgovornost prvaka stranke Karla Erjavca. »Vsi pritiskajo na Simčiča, predsednika, ki mu danes drži štango, pred leti pa ga je vrgel iz službe, pa tolerirajo,« je kritičen Žnidaršič.