Erjavec o teranu: Treba bo uporabiti pravna sredstva

»To je tožba na sodišču,« je dejal zunanji minister, ki je prepričan, da bo kmetijski minister postoril vse potrebno za zaščito slovenskega terana.

Objavljeno
16. januar 2017 18.30
Karl Erjavec. Podpis sporazumov. Srečanje predsednika Vlade Republike Slovenije Mira Cerarja in predsednika Vlade Ruske federacije Dmitrija Medvedjeva v Ljubljani, 27. julija 2015
Ma. F., STA
Ma. F., STA
Bruselj - Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Bruslju o razvoju dogodkov v povezavi z vprašanjem uporabe imena teran menil, da bo treba uporabiti pravna sredstva. »To je tožba na sodišču,« je dejal in vnovič izrazil prepričanje, da bo kmetijski minister Dejan Židan postoril vse potrebno za zaščito slovenskega terana.

»Moje stališče je, da bo treba uporabiti pravna sredstva, ki so na voljo. To je povsem legitimen način,« je odgovoril minister na vprašanje, ali vidi še kakšno drugo možnost za rešitev tega spora razen tožbe Slovenije proti Evropski komisiji.

Ob tem je ponovil, da je precej nenavadno, da predlaga Evropska komisija v tej zadevi delegirani akt, saj se ta po njegovih besedah ponavadi predlaga za zelo enostavne, administrativne zadeve, ne za tako občutljive politične zadeve.

Zunanji minister je sicer ponovil prepričanje, da bo minister Židan postoril vse potrebno, da bo zaščitil slovenski teran. »To je stvar pravnih strokovnjakov in Židana, da oceni, kako bo zaščitil interese kraškega terana,« je še poudaril Erjavec.

Evropska komisija namerava Hrvaški pod določenimi pogoji glede etiketiranja dodeliti izjemo pri uporabi imena teran. Postopek za dodelitev te izjeme naj bi sprožila 24. januarja.

Erjavec znova pojasnil opozorila glede arbitraže

Erjavec je danes v Bruslju znova pojasnil svoja opozorila v povezavi z arbitražo. »Samo opozoril sem, da če se odločitev arbitraže ne bo spoštovala, lahko ima to zelo negativne učinke. Ker če bodo napetosti na meji, to gotovo ne bo koristno za turistično sezono in gospodarsko sodelovanje,« je povedal.

»Moje opozorilo je šlo samo v tej smeri. Tako da še enkrat ponavljam - reakcija je bila pretirana, kaže pa na eno veliko živčnost,« je še dejal minister in dodal, da ni bilo nobenih čudnih sporočil.