Erjavec ponudil odstop

Zunanji minister Erjavec ponudil odstop premieru Cerarju zaradi zapleta z arbitražo. »Nepotrebno,« je ocenil Brglez.

Objavljeno
01. julij 2016 15.32
Erjavec
A. S. H., STA, Peter Jančič, N. Č., STA
A. S. H., STA, Peter Jančič, N. Č., STA

Ljubljana − »Deležen sem bil kritike, bili so tudi pozivi za moj odstop. Deležen sem bil interpelacije, očitali so mi celo, da sodelujem s hrvaškimi tajnimi službami. Te stvari so bile zelo neumestne in so me tudi zelo prizadele. So daleč od resnice... Zato sem včeraj predsedniku vlade Miru Cerarju ponudil svoj odstop, in naj kot predsednik vlade oceni, ali sem vreden zaupanja in naj oceni, kakšna je bila moja vloga, zlasti glede na to delno sodbo, ki jo je soglasno sprejelo arbitražno sodišče,« je na zunanjem ministrstvu na tiskovni konferenci po odločitvi arbitražnega sodišča, da bo nadaljevalo presojanje o meji med Slovenijo in Hrvaško, povedal minister Karl Erjavec.

Dodal je, da bi bilo najlažje, če bi se kot minister umaknil že, ko je nastal škandal, a mu osebna odgovornost tega, kot je dejal, ni dopuščala. 

Erjavec je ocenil, da bo predsednik vlade odločitev, kakšna je bila njegova vloga, sprejel tudi po vsebini delne razsodbe arbitražnega sodišča.

»Kot ministrstvo za zunanje zadeve ne moremo biti ves čas pod bremenom, da je zgodba nastala zaradi ministra,« je pripomnil Erjavec in dodal, da je znano, kdo so bili akterji in da je prav, da tisti, ki so bili akterji, tudi prevzamejo odgovornost in to tudi so v tistem času.

Na vprašanje, ali je odstop ponudil, ker je arbitražno sodišče ugotovilo, da je Slovenija vendarle tudi kršila arbitražni sporazum, je Erjavec odgovoril: »Ne. Ves čas sem imel v mislih, da bom ponudil ta odstop. V tem trenutku je neka prelomnica, trenutek, ko je prav, da predsednik vlade oceni vso situacijo. Veste, da bo v kratkem predsednik vlade ocenjeval delo vseh ministrov in v tem kontekstu bo imel odlično priložnost, če bo menil, da nisem izpolnil njegovih pričakovanj, da pač stori, kar misli, da je prav.«

Kot je dejal Erjavec, bo odločitev premiera v vsakem primeru spoštoval in nadaljeval delo ministra, sicer pa bo imel dovolj dela tudi v državnem zboru in stranki Desus.

Če premier odstop sprejme, to ne bo pomenilo odhoda Desusa iz koalicije, je zagotovil Erjavec.

Brglez: Nepotrebna poteza

»Ponujanje odstopa se mi zdi nepotrebno,« se je predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) odzval na potezo zunanjega ministra Karla Erjavca in opozoril, da o tem govori kot podpredsednik SMC in ne kot predsednik zbora. Dodal je, da bi Erjavec odstop, če je to želel, lahko ponudil že pred letom. 

Brglez verjame, da bo premier tehtno premislil odločitev, ali odstop zunanjega ministra sprejeti. »Zanjo si lahko vzame čas, zaradi zunanje politični razlogov se ne mudi,« je tem, kako hitro odločitev Cerarja pričakuje, dejal Brglez.

O koalicijskih odnosih, ker je Desus, ki ga vodi Erjavec, najpomembnejši koalicijski partner SMC, brez katerega ni večine v državnem zboru, pa je dodal, da je stanje stabilno, a glede na vreme zunaj »občasno tudi zelo vroče«. »A ta koalicija bo ostala, brez skrbi,« je še dodal Brglez.

Židan: Pomembno je, da se arbitraža nadaljuje

Predsednik SD Dejan Židan ne želi komentirati ponujenega odstopa ministra, ker zanj ne pozna razlogov. Je pa dejal, da je za Slovenijo, Hrvaško in celotno EU zelo pomembno, da arbitražno sodišče nadaljuje s svojim delom.

Arbitrarno sodišče bo z nadaljevanjem arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško po Židanovem mnenju preprečilo novo krizno žarišče znotraj EU. »Kriz v EU je v tem trenutku preveč in jih EU že težko obvladuje. S tem je arbitražno sodišče naredilo nekaj zelo koristnega za Slovenijo in Hrvaško in celotno EU,« je dejal Židan za STA.

Delna arbitražna odločba

Arbitražno sodišče je včeraj namreč izdalo delno arbitražno odločbo, v kateri sporoča, da se postopek med Slovenijo in Hrvaško nadaljuje. Kot so namreč ugotovili, je Slovenija resnično kršila pravila arbitražnega sporazuma, a ta kršitev ni bila tako huda, da bi opravičevala hrvaško zahtevo po zaključku postopka.

V sporočilu za javnost so še zapisali, da slovenska kršitev prav tako ne ovira sodišča, da bi lahko na koncu sprejelo »neodvisno in nepristransko« odločitev. O delni odločbi so že obvestili predstavnike obeh vlad.

Prisluškovanja pred letom dni

22. julija 2015 je v hrvaških in srbskih medijih odjeknila novica o razkrivanju zaupnih informacij, povezanih z sodiščem − hrvaški Večernji list je objavil prepis telefonskih pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko zastopnico pred sodiščem Simono Drenik z ministrstva za zunanje zadeve, v katerem je domnevno Sekolec Drenikovi pripovedoval podrobnosti pogovora med predsednikom sodišča Gilbertom Guillaumom in drugimi arbitri.

Hrvaška se je na razkritje v medijih burno odzvala in zahtevala prekinitev postopka, medtem ko je slovenski politični vrh pogovor obsodil, a se zavzel za nadaljevanje arbitražnega postopka.