Erjavec prepričan, da bo interpelacijo z lahkoto prestal

Zunanji minister ocenjuje, da ima pri koalicijskih partnerjih še vedno polno podporo.

Objavljeno
23. februar 2016 16.21
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana − Zunanji minister Karl Erjavec se je v zvezi z očitki v interpelaciji danes na ločenih srečanjih sešel s poslanci SD in SMC. Po pogovorih je za STA ocenil, da ima pri koalicijskih partnerjih še vedno polno podporo, zato pričakuje, da bo interpelacijo »z lahkoto« prestal in da bo razprava v DZ pomenila le še en izgubljen dan.

Kot je dejal, vsi ugotavljajo, da »je interpelacija precej prazna in nima nobene vsebine«. Na očitke, ki nimajo nobene prave utemeljitve, pa je težko odgovarjati, je povedal.

V zvezi z očitki o zgrešeni zunanji politiki je Erjavec spomnil, da predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat, ki prihaja iz vrst predlagateljev interpelacije, ni na odboru za zunanjo politiko kot nadzornem organu nikdar kritiziral njegovega dela.

Pojasnil je tudi, da so ravno v njegovem mandatu začeli sistematično z diplomatskimi nadzori, njihov cilj pa je zlasti odprava pomanjkljivosti pri delu veleposlanikov. Odkrite so bile le manjše nepravilnosti, prav tako so po njegovi oceni »za lase privlečeni očitki« o oškodovanju proračuna.

Erjavec zavrača tudi očitke o klientelističnem kadrovanju. Kar se tiče veleposlanikov in generalnih konzulov, na koncu daje mnenje odbor za zunanjo politiko, ki ga vodi prav Horvat, je povedal. Podpora glede kadrovskih rešitev pa je bila po besedah ministra vselej soglasna. »Spet gre za povsem neutemeljen očitek,« je dejal.

Zunanji minister se sicer ne čudi, da se ob interpelaciji v javnosti odpirajo povsem druga vprašanja, povezana z njegovim zasebnim življenjem. »Mislim, da se je prvič zgodilo, da se v zvezi z interpelacijo uporabljajo tudi določene stvari, ki spadajo v zasebno sfero,« je opozoril. Zato upa, da bo interpelacija potekala »proti zunanjemu ministru, in ne proti Karlu Erjavcu«.

DZ bo o delu in odgovornosti ministra za zunanje zadeve odločal na redni seji, ki se bo začela 29. februarja. V NSi in SDS Erjavcu očitajo »vodenje improvizirane, nedosledne, nejasne, nenačelne, neodločne, nerazumljive in statične, z eno besedo zgrešene zunanje politike«.