Erjavec s tožbo zaradi posnetka in objave njegove izjave

Cerar o kritiki Erjavca, ki je prišla v javnost: V zasebnem krogu, ko se ljudje sprostimo, rečemo na glas marsikaj ...

Objavljeno
26. januar 2016 17.06
uho*Predvolilno soočenje POP TV
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana - Zunanji minister Karl Erjavec je napovedal, da bo vložil kazensko ovadbo zaradi neupravičenega snemanja. Časnik Svet24 je v ponedeljek objavil posnetek, kjer Erjavec po predčasnih volitvah leta 2014 med drugim reče, da je Cerar »zgodba za eno leto.« Erjavec sumi, da ga je posnel predstavnik NSi. V tej obtožbe zanikajo.

Erjavec je na današnji novinarski konferenci poudaril, da se je v trenutku vložitve interpelacije začela tudi osebna diskreditacija. Med drugim tudi objava omenjenega posnetka. Erjavec je sprva mislil, da je nekdo posnel pogovore na kosilu, pozneje pa je ugotovil, da je bil pogovor posnet v uredniških prostorih medijske hiše Planet TV. Tam so bili prisotni še takratni urednik Bojan Traven, predsednica NSi Ljudmila Novak, predstavnik NSi za stike z javnostmi in Erjavec. Kdo je bil takratni piarovec, se Erjavec ne spomni točno.

Po besedah Erjavca je» katastrofalno, da v uredniški sobi, kjer naj bi bila neka zaupnost, neka politična stranka nezakonito snema pogovore«. Dejanje je označil za totalitaristično metodo in napovedal kazensko ovadbo.

NSi obsoja kršenje varovanja osebnih podatkov

Iz NSi so medijem sporočili, da so po pregledu urnikov aktivnosti v času predčasnih volitev leta 2014 uspeli ugotoviti, da je aktivnosti Novakove 14. julija tega leta spremljal sodelavec v službi za odnose z javnostmi NSi Aleš Trtnik,  a zagotovili, da Trtnik omenjenega posnetka »ni naredil, kaj šele nezakonito distribuiral.« V NSi so še zapisali, da obsojajo kakršnokoli kršenje varovanja osebnih podatkov, bodisi tistih, ki jih določa zakon o varovanju osebnih podatkov, bodisi tistih, ki jih določa zdrava kmečka pamet.

Tudi Novakova je na današnji novinarski konferenci zatrdila, da posnetek ni prišel iz NSi. Sprašuje se, s kakšnim namenom bi to nekdo posredoval javnosti. »Interpelacija Erjavcu očita čisto neke druge stvari, ne pa šal«, je dejala.

NSi: Erjavčev manever za preusmeritev pozornosti?

V NSi se sicer sprašujejo, kako je Erjavec že prejšnji teden lahko vedel, da bo sporni posnetek prišel v javnost. Kot so zapisali, se ne morejo znebiti občutka, da gre pri tem za Erjavčev manever. Erjavec očitno želi »na domišljijsko grd način preusmeriti pozornost in krivdo na nekoga, ki argumentirano opozarja na vse njegove napake, ki škodujejo interesom države.«

Erjavec je v zvezi s tem zatrdil, da ni vedel, da se pogovor snema. Da bi posnetek javnosti posredoval Traven, Erjavec ne verjame, možnost, da bi za to poskrbel sam, pa je Erjavec označil za »norost.« Glede očitkov, da je za posnetek vedel že prejšnji teden, je Erjavec danes dejal, da je prejšnjo sredo k njemu pristopil poslanec Desusa Benedikt Kopmajer. Ta mu je dejal, da ga je nekdo obvestil o telefonskih prisluhih, na katerih naj bi kritiziral Cerarja. Vendar pa Erjavec, kot je zatrdil, takšnih izjav po telefonu zagotovo ne bi dajal, da pa je možno, da je njegov glas upodobil kateri od imitatorjev. O tej možnosti pa je v četrtek Erjavec tudi obvestil premierja.

Traven je za STA zanikal snemanje pogovora in poudaril, da je nekdo zlorabil uredniško pisarno zato, da bi politično obračunaval. Če bi pogovor snemal sam, bi ga objavil naslednji dan v programu, je pojasnil in dodal, da bi to sicer pomenilo, da v svoji karieri ne bi več mogel govoriti z nobenim politikom. Sprašuje tudi, zakaj bi sam hranil posnetek v predalu več kot eno leto in »šel ven z njim pred interpelacijo.«