Erjavec se ne čuti odgovornega za Abrahamov odstop

Slovenija ima čas za imenovanje novega arbitra do 20. avgusta.

Objavljeno
07. avgust 2015 12.42
Posodobljeno
07. avgust 2015 12.42
vidic MEJA
Jure Kosec, zunanja politika, S. P., Delo.si, Mo. H., notranja politika, STA
Jure Kosec, zunanja politika, S. P., Delo.si, Mo. H., notranja politika, STA

Ljubljana − Zunanji minister Karl Erjavec je po današnjem sestanku s predstavniki političnega vrha potrdil, da bo vlada predvidoma do četrtka sprejela odločitev o novem slovenskem arbitru.

Sestanek, ki je potekal v prostorih zunanjega ministrstva, je bil namenjen oceni stanja in dogovarjanju o nadaljnjih korakih v zvezi s postopkom arbitraže. Polega ministra Erjavca in predsednika odbora za zunanjo politiko v državnem zboru Jožefa Horvata so na njem sodelovali predstavniki kabinetov predsednikov vlade, države in državnega zbora. Udeležil se ga je tudi slovenski veleposlanik v Zagrebu. Erjavec je med novinarsko konferenco po koncu sestanka potrdil, da se bodo prihodnji četrtek srečali predsedniki parlamentarnih strank, temu pa bo sledila seja vlade, kjer bodo predvidoma sprejeli tudi odločitev o novem slovenskem arbitru.

Odločitev bo tako znana le dan pred iztekom petnajstdnevnega roka, do katerega mora Hrvaška sodišču sporočiti, kdo bo na mestu njenega arbitra zamenjal Budislava Vukasa.

Erjavec ni hotel špekulirati o tem, kako bo vlada iskala novega arbitra. Ravno tako ni hotel komentirati starega. Če bi Ronny Abraham nadaljeval svoje delo, bi bila po mnenju Erjavca to zmaga slovenske diplomacije. Za njegov odstop se ne čuti odgovornega.

Erjavec je zatrdil, da hrvaški odstop od arbitražnega sporazuma ne pomeni konca arbitražnega postopka, in napovedal, da bo Slovenija še naprej vztrajala, da se postopek izpelje do konca. Podobno pričakovanje je izrazil tudi predsednik odbora za zunanjo politiko.

Horvat, ki je na sestanek prišel, da bi dobil informacije o časovnih načrtih vlade, je bil s slišanim zadovoljen. Povedal je še, da je ta trenutek pomembno, da v ospredje postavimo državo. Za prihodnji četrtek pa je že sklical zaprto sejo odbora za zunanjo politiko. Na dnevnem redu je ocena trenutnega stanja in informiranje o nadaljnjih aktivnostih v zvezi z arbitražnim sporazumom med slovensko in hrvaško vlado.

Arbitra lahko imenuje sodišče

Petnajstdnevni rok za imenovanje novega slovenskega arbitra se bo sicer glede na to, da je sodišče Slovenijo o odstopu arbitra Ronnyja Abrahama obvestilo v sredo, iztekel 20. avgusta.

Če katera izmed držav v določenem roku imenovanja ne opravi, to potem v skladu z arbitražnim sporazumom izvede predsednik sodišča.

To možnost je pričakovati predvsem v primeru hrvaškega arbitra, saj se je Hrvaška odločila za enostranski odstop od arbitražnega sporazuma in nesodelovanje v nadaljnjih aktivnostih v arbitražnem procesu.

Iz Cerarjevega kabineta so danes sicer ponovno sporočili, da »Slovenija popolnoma zaupa v neodvisnost in nepristranskost arbitražnega sodišča ter pričakuje, da bo nato sodišče čim prej v polni sestavi nadaljevalo svoje delo in skladno z arbitražnim sporazumom izdalo razsodbo«.